M.C 50 yaşında

1959’da piyasaya cıkarak otomotiv sektöründe “Devrim” açan Mini Cooper, 50.yaşını kutluyor.

 

Piyasaya ' ç ; ok kü ; ç ; ü ; k aile arabası ' kategorisini başlatan , 60 ' lı yılların ikonu olan Mini Cooper , İngiliz Mü ; hendis Alec Issıgonis ' in &ldquo ; Performansı ve alışkanlıkları bozmadan mü ; mkü ; n olan en kü ; ç ; ü ; k arabayı yarat&rdquo ; sö ; zlerinden esinlenerek ü ; retildi .
Alec Issigonis de motoru enine , vites kutusunu da motorun altına yerleştirmeye karar verdi . Bu dahiyane karar , iç ; mekanı muhafaza ederek aracın 3 metre kadar kü ; ç ; ü ; lmesine imkan sağladı . Aracı yere daha da yaklaştıran mü ; hendis , bö ; ylece araca istisnai bir yol tutuşu da sağlamış oldu ve Mini Monte Carlo rallisini 3 kez kazanarak satışları uç ; urdu .
Mini ' nin esas ticari başarısı ise , John Lennon , Peter Sellers ya da Steve McQueen gibi yıldızların onu tercih etmesi ve efsanevi grup Beatles ' ın 1967 ' de Magical Mystery Tour ' filminde , 1969 ' da ' The Italian Job ' ta gö ; rü ; lmesiyle pekişti .
Yıllar geç ; tikç ; e satışlar dü ; şmeye başladı ve imalat 1994 ' te BMW tarafından satın alınacak olan Rover ' a geç ; ti . 4 Ekim 2000 ' de son Mini fabrikadan ç ; ıktı . Mini ' nin 5 , 5 milyon civarında satmış olması , BMW ' yi , 2001 yazında otomobili yeniden ç ; ıkarmaya itti .
Daha modern , daha gö ; sterişli olan yeni model , ' ablası ' ndan daha parıltılı bir satış başarısına imza attı ve Nisan 2007 ' de milyonuncu araca ulaştı . Ancak ekonomik kriz , şubat ayında BMW ' yi de etkiledi ve Londra ' nın kuzeybatısında , Oxford yakınlarındaki tek Mini fabrikası ç ; alışanlarının yü ; zde 19 ' unu işten ç ; ıkarmak zorunda kaldı .