Kalın bağırsak kanserine neden olan bakteri teşhis edildi

Amerika'da Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, daha önce Türkiye'de yapılan benzer bir araştırmayı örnek alarak yaptıkları araştırmada 'kalın bağırsak' kanserine neden olan bakteriyi teşhis etti.

Kalın bağırsak kanserine neden olan bakteri teşhis edildi
 

Araştırma sonuç ; larının yayınlandığı The Journal Nature Medicine , daha ö ; nce Tü ; rkiye ' de yapılan bir araştırma sonucunda , Tü ; rk bilim adamlarının da benzer bir sonuca ulaştığını aktardı . Bö ; ylelikle Tü ; rk bilim adamlarının başlattığı sü ; reci tamamlayan Amerikalı bilim adamları , dü ; nya genelinde en fazla gö ; rü ; len bağırsak kanserine neden olan bakteriyi teşhis etti . Bu durumda bilim adamlarının kalın bağırsak kanserine neden olan bakteriyle mü ; cadelede geliştirilecek aşı ve bazı ilaç ; ların kullanılmasını tavsiye edeceği belirtiliyor . Kalın bağırsak kanseri İngiltere ' de en fazla gö ; rü ; len vakaların başında geliyor .

Bilim adamları , bağırsak kanserine neden olan bakterinin teşhisini daha ö ; nce midede ' ü ; lser ' e neden olan bakterinin keşfedilmesi olayına benzetti . Ü ; lser hastalığının teşhis edilmesiyle hastalar artık antibiyotik ilaç ; larıyla tedavi edilebilir hale gelmişti . Ancak bağırsak kanserine neden olan bakterinin normal antibiyotik ilaç ; larıyla tedavi edilip edilemeyeceğinin hala kesinlik kazanmadığı belirtilen araştırmada , bilim adamları bu tü ; r kanser vakalarının yeni bir tedaviyle mü ; mkü ; n olacağı gö ; rü ; şü ; ndeler .

Araştırmada , bağırsak kanserine neden olan bakterilerin bağışıklık hü ; crelerini etkilediğini , bunun da bağırsakta doku iltihabına neden olduğu ortaya ç ; ıktı . Oluşan doku iltihabının ise kanser hü ; crelerinin oluşumuna neden olduğu belirtildi .

Avrupa ' da sadece İngiltere ' de her yıl ortalama 37 bin kişi bağırsak kanserinden hayatını kaybediyor . Tü ; rkiye ' de ise Tıbbi Onkoloji Derneği ' nin verilerine gö ; re her 100 kişiden 6 ' sı kalın bağırsak kanserine yakalanıyor .