Aleviler, yeni bir sol parti peşinde

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden sonra 'Artık Cumhuriyet Halk Partisi'ne muhtaç değiliz' diyerek başlattığı hareket güç kazanıyor.

Aleviler, yeni bir sol parti peşinde
 

Aleviler , kendi haklarını da savunacak bir sosyal demokrat partinin temellerini atıyor .

Sadece Aleviler değil , ' kü ; ltü ; rel ve kö ; ken farklılığı nedeniyle mağduriyet yaşayan herkes ' hedef kitle olarak belirlendi . 15 Ağustos gü ; nü ; Hacıbektaş ' ta başlayan toplantılar 11 Ekim ' de Ankara ' da sona erecek . ' Nasıl Bir Tü ; rkiye İstiyoruz Ç ; alışma Grubu ' nu faaliyete geç ; iren Aleviler , Tü ; rkiye ' nin 25 farklı ilinde toplantı yaparak yeni partiyi şekillendirecek .

10&ndash ; 11 Nisan 2009 tarihlerinde Ankara ' da bir araya gelen ABF yö ; neticileri , sol partilerde dağınıklık ve yorgunluk olduğu vurgusu yapmıştı . Alternatif sol parti iç ; in ç ; eşitli gö ; rü ; şmeler de yapıldı . İstanbul Milletvekili Ufuk Uras , Sosyal Demokrat Halkç ; ı Parti ( SHP ) ve Devrimci İşç ; i Sendikaları Konfederasyonu ( DİSK ) Başkanı Sü ; leyman Ç ; elebi ' nin ö ; ncü ; lü ; k ettiği ' 10 Aralık Hareketi ' ile gö ; rü ; ş alışverişinde bulunuldu .

Grubun yü ; rü ; tme kurulunda , ABF ' nin kurucu başkanlarından Atilla Erden ve Ergenekon soruşturmasında ö ; rgü ; tü ; n suikast planları iç ; erisinde yer aldığı iddia edilen ABF yö ; neticisi Kazım Genç ; de yer alıyor . Grup , ' bö ; lge toplantıları ' adını verdiği ç ; alışma platformlarını 25 ilde sü ; rdü ; rdü ; kten sonra parti kurma kararını vermeyi hedefliyor . Tekirdağ , Sivas ve Diyarbakır gibi illerde de benzer toplantılar yapılacak . Partinin ana hatlarını oluşturan Alevi Bektaşi Federasyonu , daha ö ; nce AK Parti hü ; kü ; metinin organize ettiği ' Alevi ç ; alıştayları ' ve ' Alevi iftarı ' gibi aç ; ılımlara sert tepki vermişti . Son olarak da Diyanet İşleri Başkanlığı ' nın kurumda bir Alevi masası kurulması teklifini reddederek , okullardaki zorunlu din dersi uygulamasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' ne gö ; tü ; rmü ; ştü ; .