Tüy dökücü kremlerden böcek larvası çıktı

Kadınların rağbet ettiği tüy dökücü kremlerle ilgili polise ulaşan ihbar, boyutları yurt dışına kadar uzanan uluslararası skandalı ortaya çıkardı.

Tüy dökücü kremlerden böcek larvası çıktı
 

Tü ; rkiye ' de faaliyet gö ; steren bazı firmaların ü ; rettiği ve tü ; y dö ; kü ; cü ; niteliği olduğu belirtilen kremlerin aslında bu tü ; r bir işleve sahip olmadıkları ortaya ç ; ıktı . Polisin yaptığı incelemelere gö ; re , kremlerin iç ; inde karınca yumurtası yağı olmadığı , bunun yerine ' Termit ' isimli bir bö ; ceğin larvalarının bulunduğu ö ; ğrenildi . Ü ; stelik Tü ; rkiye ' ye kaç ; ak yollarla getirilen larvaların balık yumurtası yağı olarak gü ; mrü ; kten geç ; irildiği tespit edildi . Kremlerin ü ; zerinde Sağlık Bakanlığı onayı bulunduğu ibaresi yer alıyor . Oysa bakanlığın kozmetik ü ; rü ; nler konusunda bu tip onay vermediği belirtildi .
İstanbul Mali Suç ; larla Mü ; cadele Şube Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' ne ulaşan bir ihbar mektubu , kozmetik ü ; rü ; nleriyle ilgili sağlık tartışmasını bir adım daha ö ; teye taşıdı . Şube polisleri kendilerine ulaşan mektubu incelediklerinde Tü ; rkiye ' de ü ; nlü ; kişilerin de tanıtımını yaptığı tü ; y dö ; kü ; cü ; kremleri ü ; reten firmalar ile ilgili ciddi iddialar ile karşılaştı . İhbar mektubunda bazı şirketlerin piyasaya sü ; rdü ; ğü ; kremlerin iç ; inde ü ; zerlerinde yazdığı şekliyle karınca yumurtası yağı bulunmadığını , kremlerin ' Termit ' isimli bir bö ; ceğin larvaları kullanılarak hazırlandığı iddia edildi . Kullanılan maddelerin kaç ; ak yollarla Tü ; rkiye ' ye getirildiğinin belirtilmesi ü ; zerine konuyla ilgili kapsamlı bir ç ; alışma başlatıldı . Ü ; mraniye , Kadıkö ; y , Bahç ; elievler ve Pendik ' te yapılan 10 ayrı baskında 7 kişi gö ; zaltına alınarak sorgulandı .


FİRMA YETKİLİLERİ KREMLERİN ANA MADESİNİ ANKARA ' DA BİR ŞİRKETTEN ALDIKLARINI SÖ ; YLEDİ


Baskınlar sırasında G . K . LTD isimli firmanın ithal edilen ü ; rü ; nlere ilişkin belgeleri istendi . Ancak gö ; revliler kremlerde kullanılan maddeleri Ankara ' daki bir firmadan aldıklarını sö ; yleyince Ankara ' daki ilgili firma ile irtibat kuruldu . Ancak firma gö ; revlileri İstanbul ' daki firmaya bu iç ; erikte mal satmadıklarını sö ; yleyince baskın yapılan adreslerdeki şü ; pheliler kaç ; akç ; ılık suç ; lamasıyla gö ; zaltına alındı .

Soruşturmada aç ; ık kalan noktalar nedeniyle araştırmalarını derinleştiren mali polis , uzman yardımına başvurdu . Kremlerde ' tü ; y dö ; kü ; cü ; ö ; zelliği ' sağladığı iddia edilen karınca yumurtası yağının bu tü ; r etkisinin olduğuna dair bilimsel veri olmadığı belirtildi . Ayrıca uzmanların dikkat ç ; ektiği diğer konu da bu yağların , seri ü ; retimi yapılan kremlerde kullanılacak kadar bol miktarda bulunmadığı konusu oldu . Bu seviyede ü ; retim iç ; in yü ; ksek maliyet gerektiği ve bu ç ; aptaki firmaların bu maliyeti karşılamasının mü ; mkü ; n olmadığı belirtildi .

Bunun ü ; zerine baskın yapılan adreslerde 35 bin adet krem tü ; pü ; ne el konularak inceleme yapılması iç ; in numune alındı . Yapılan incelemenin ardından ç ; arpıcı bir gerç ; ek ortaya ç ; ıktı . Kremlerde karınca yumurtası yağı yerine yağmur ormanlarında yaşayan bir bö ; cek olan Termit ' in larvalarının zeytinyağı ve hamam otu ile karıştırılarak bulunduğu belirlendi . Krem tü ; plerinin ü ; zerinde Sağlık Bakanlığı ' nın onayladığı ibaresi yer alıyor . Bu onayı da inceleyen polis Bakanlığın kozmetik ü ; rü ; n ü ; reticisi firmalara onay vermediği , satışlardan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşın firmaları sorumlu tuttuğu belirlendi .


FİRMANIN KULLANDIĞI ' DERMATEST ' ONAYI SAHTE


Aynı operasyon kapsamında inceleme yapılan diğer firma S . LTD . ' in tü ; y dö ; kü ; cü ; kremlerin ü ; zerinde bulunan ve Almanya ' daki bir test merkezinin onayını gö ; steren belge ile ilgili polis Alman makamları ile irtibata geç ; ti . Dermatest Research Company isimli şirket yetkililerine , Tü ; rkiye ' deki ilgili şirket ü ; rü ; nü ; ne onay verip vermedikleri sorulunca ilginç ; bir cevap alındı . Dermatest merkezi Başkanı Dr . Werner Voss imzasıyla hazırlanan cevap metninde ilgili Tü ; rk firması ile direkt olarak hiç ; bir ç ; alışmaları olmadığı belirtildi . Kendi tahminlerine gö ; re olayın test aşamasındaki bazı bilgilerin firmalara satılmış olabileceği belirtildi . Dr . Voss ayrıca sonuç ; lanmamış ç ; alışmaların firmanın internet sitesinde bulunduğunu ancak bu ç ; alışmaların hiç ; birinin tü ; y dö ; kü ; cü ; ü ; rü ; n iç ; erikli olmadığını belirtti . Aç ; ıklamada ayrıca Dermatest merkezinin internet sitesinde iddia edildiği gibi Mü ; nih ' te olmadığı da ifade edilerek Tü ; rkiye ' deki firmaya dava aç ; ılacağı belirtildi . Hazırlanan kremlerin maliyetinin1lira seviyesinde bulunduğunu belirten polis ü ; rü ; nlerin internet ve eczanelerde 30-40 liraya satıldığını ifade etti .


SEDA SAYAN , HÜ ; LYA AVŞAR GİBİ İSMLERLE REKLAM


G . K LTD ve S . K . LTD isimli markaların ü ; rü ; nlerinin sedasayanmarketing . com gibi internet sitelerinde tanıtımlarının yapıldığı ve satıldığı belirlendi . Polisin yaptığı tespitlere gö ; re ulusal bir gazetede karınca yumurtası yağının tü ; y dö ; kü ; cü ; etkisi haber yapılarak Hü ; lya Avşar , Seda Sayan Helin Avşar gibi ü ; nlü ; lerin bu ü ; rü ; nleri kullandıklarının anlatıldığı belirlendi . Şü ; phelilerin ifadeleri doğrultusunda soruşturmanın derinleştirilerek sü ; rdü ; ğü ; ve bir ç ; ok firmanın aynı kapsamda denetleneceği ö ; ğrenildi Gö ; zaltına alınan 7 kişi sevk edildikleri adliyeden tutuksuz yargılanmak ü ; zere serbest bırakıldı . Operasyonun yeni bilgiler ışığında devam ettiği ve ç ; ok sayıda firmanın bu bağlamda ü ; rü ; nlerinin denetleneceği ö ; ğrenildi .