Türkmen lider Berdimuhamedov: Türkiye stratejik ortağımız

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yakın tarihlerde Türkiye'yi ziyaret edecek. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkmen lider Berdimuhamedov, 'Türkiye ile bizim ülkemizi birleştiren çok ortak noktamız var. Ondan dolayı biz Türkiye'yi stratejik ortağımız olarak görüyoruz' dedi. Toplantıda, ziyaretin tarihi konusunda bir bilgi verilmedi.

Türkmen lider Berdimuhamedov: Türkiye stratejik ortağımız
 

Bakanlar Kurulu ' nda sö ; z alan Tü ; rkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov , Berdimuhamedov ' un yakın tarihlerde yapacağı Bulgaristan ve Tü ; rkiye ziyaretine yapılan hazırlıklar konusunda bilgi verdi . Ardından bir konuşma yapan Berdimuhamedov , Tü ; rkmenistan ' ın yakın ve uzak ü ; lkeler , saygın uluslararası ö ; rgü ; tler ve şirketler ile işbirliğinin geliştirilmesine ö ; nem verdiğini kaydetti .

' Tü ; rkiye bizim kardeş ü ; lkemizdir ' diyen Berdimuhamedov , Tü ; rkiye ' ye ile geleneksel dostluk ilişkilerini ç ; ok taraflı pekiştirileceğine dikkat ç ; ekerek , bunun temelinde ö ; nemli ekonomik potansiyelin ve iki kardeş halkın yü ; zyıllardır sü ; ren gelen tarihi ilişkilerin yattığını sö ; yledi .

Bu arada tekstil ve ticaretten sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov , 2-4 Eylü ; l tarihlerinde başkent Aşkabat ' ta Tü ; rkiye ' nin ihraç ; ü ; rü ; nleri fuarının yapılacağını duyurdu .

Berdimuhamedov , yabancı ortaklarının bu yö ; ndeki başarılarının ö ; nemli olduğunu kaydederek , Tü ; rkiye ile Tü ; rkmenistan ' ı sadece coğrafi yakınlık değil , aynı zamanda kü ; ltü ; rel-tarihi ortaklığın birleştirdiğini ifade etti . Tü ; rk şirketlerin , Tü ; rkmenistan ' ın sosyo-ekonomik kalkınmasında ö ; nemli katkı sağladığını kaydeden Berdimuhamedov , gelecekte de verimli işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altını ç ; izdi .

Diğer yandan , Berdimuhamedov toplantı başında Tü ; rkmen halkını ve kabine ü ; yelerini Ramazan ayının başlaması ile de kutladı . Tü ; rkmenistan ' da diğer Orta Asya ü ; lkelerinde olduğu gibi Ramazan ayı bugü ; n başladı .

Tü ; rkmen lider Berdimuhamedov , daha ö ; nce Mart 2008 tarihinde Tü ; rkiye ' yi ziyaret etmişti . Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ise 5-7 Aralık 2007 tarihinde Aşkabat ' ı ziyaret etmişti . Gü ; l ayrıca , Kasım 2008 tarihinde Tü ; rkmenistan ' ın Tü ; rkmenbaşı kentinde ç ; alışma ziyaretinde bulunarak , Tü ; rk , Tü ; rkmen ve Azeri liderlerin ü ; ç ; lü ; zirvesine katılmıştı .

Ö ; te yandan , Cumhurbaşkanı Gü ; l Temmuz sonunda Tü ; rkmen mevkideşi Berdimuhamedov ile yaptığı telefon gö ; rü ; şmesinde , Tü ; rkmen liderini Bulgaristan ziyaretinden sonra Tü ; rkiye ' ye davet etmişti .