Suudi Arabistan nükleer güç olma yolunda; İsrail sükunetini koruyor

Batı dünyası, nükleer güç olma yolunda ilerleyen İran'ı durdurmakla uğraşırken, Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan da nükleer tesis kurmak için çalışmalara başladığını duyurdu.

Suudi Arabistan nükleer güç olma yolunda; İsrail sükunetini koruyor
 

Suudi Arabistan ' da yayınlanan El Vatan gazetesi , hafta iç ; inde verdiği bir haberinde Suudi Arabistan Su ve Elektrik Bakanı Abdullah El Hü ; seyin ' in ü ; lkenin ilk nü ; kleer tesisini kurmak iç ; in ç ; alıştıklarını aç ; ıkladığını yazdı . Gazete , tesisin ABD ' li bir şirket tarafından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile geç ; en yıl varılan bir anlaşma kapsamında inşa edileceğini kaydetti .
Geç ; tiğimiz iki yıl boyunca Suudi Arabistan ile birlikte Katar , Bahreyn , Umman , Kuveyt , BAE , Yemen , Fas , Libya , Mısır ve Ü ; rdü ; n gibi ü ; lkeler de nü ; kleer program geliştirmekle ilgilendiklerini aç ; ıklamışlardı .

Ancak bu durumun , Ortadoğu ' nun tek nü ; kleer gü ; cü ; olduğu dü ; şü ; nü ; len ve İran ' ın nü ; kleer ç ; alışmalarına sert bir şekilde karşı ç ; ıkan İsrail ' i de endişelendirdiği belirtiliyor . İsrail ' in Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere gö ; re İsrail , Suudi Arabistanlı bakanın bu aç ; ıklamasına resmî ; bir yanıt vermedi . İsrail ' in sessizliğinin arkasında ise Suudilerin nü ; kleer atağını , İran ' a bir cevap olarak gö ; rmesinin yattığı belirtiliyor .

Gazeteye gö ; re İsrailli yetkililer , kayıt dışı aç ; ıklamalarında ; ' Eğer bu ü ; lkeler nü ; kleeri askeri kapasite iç ; in istemiyorlarsa , İran ' ın nü ; kleer bombaya sahip olması ihtimaline karşı bu kapıyı her zaman aç ; ık tutacaklardır ' gö ; rü ; şü ; nü ; dile getiriyorlar .

İsrail , komşu ü ; lkelerindeki sivil nü ; kleer ç ; alışmalara aç ; ık bir tepki gö ; stermiyor . Gazete bunun sebebinin ise İsrail ' in kendisinin , dü ; nyada Nü ; kleer Silahsızlanma Anlaşması ' nı imzalamayan nadir ü ; lkelerden biri olması olduğu belirtiliyor . Aksi takdirde kendi nü ; kleer programına sert eleştiriler gelmesinden endişe ediyor .

İsrail ayrıca nü ; kleer projelerin ABD veya Fas ' ta olduğu gibi Fransa ' nın danışmanlığında yapılması halinde , sonunda nü ; kleer silah ü ; retilmesini dü ; şü ; k ihtimal olarak değerlendiriyor .

Gazeteye konuşan İsrailli savunma yetkilileri de Suudilerin nü ; kleer planlarını , Tahran ' ın nü ; kleer ç ; alışmalarına bağlıyor . Yetkililer , Suudi Arabistan ' ın nü ; kleer ç ; alışmalarını ' Suudiler , İran ' ın nü ; kleer gü ; ç ; olması halinde yaşanabileceklerden endişeli . Bu onların tepkisinin bir parç ; ası ' olarak değerlendiriyor .