TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kiev'de Türk işadamları ile bir araya geldi

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası (TPP) ile görüşmelerde bulunmak üzere dün Ukrayna'ya gelen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkent Kiev'deki Hyatt Regency Oteli'nde Ukrayna'da faaliyet gösteren Türk işadamlarıyla bir araya geldi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kiev'de Türk işadamları ile bir araya geldi
 

Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu toplantı ö ; ncesi salondaki 50 ' yi aşkın işadamı ile tek tek selamlaştı . Konuşmasında başında Tü ; rkiye ' nin zenginleşmesinin yolunun girişimci sayısını artırmaktan geç ; tiğini belirten Hisarcıklıoğlu ; ' Zengin olmamız lazım . Ü ; lkemiz zenginleşecekse , ancak girişimcileri sayesinde zenginleşir . Başka tü ; rlü ; zenginleşebilmenin formü ; lü ; yok . 70 milyonun refahı , mutluluğu iç ; in girişimci sayımızı artırmalıyız . ' dedi .
Tü ; rkiye ' nin en ö ; nemli sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu , ' Bugü ; n 6 milyon 300 bin işsiz var . Her yıl 700 bin genç ; istihdam piyasasına giriyor . Bu sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; sanayici sayısını artırmak . Bunun iç ; in bü ; tü ; n mevcut potansiyelleri değerlendirmeye ç ; alışıyoruz . ' şeklinde konuştu .


' GELECEĞİN GİRİŞİMCİLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ '

TOBB ' un yapısı ve faaliyetleri hakkında konuşan Hisarcıklıoğlu ö ; zellikle , TOBB Ekonomi ve Teknoloji Ü ; niversitesi ü ; zerinde durdu .
Tü ; rkiye ' de bu yıl Ö ; SYS sınavında ilk yü ; ze giren ö ; ğrencilerden 17 ' sinin kendi ü ; niversitelerine kaydolduğunu aç ; ıklayan Hisarcıklıoğlu , ' Bu sizin ü ; niversiteniz . Bu ü ; niversitede ö ; zel sektö ; r dostu idareciler yetiştiriyoruz . ' diye konuştu .


' UKRAYNA BUGÜ ; N TÜ ; RKİYE ' NİN YARISI '
İşadamlarına sunum eşliğinde Ukrayna hakkında bilgi veren Başkan Hisarcıklıoğlu , resmi rakamlarda Ukrayna ' nın 46 milyonluk nü ; fusu , ihracatı ve kişi başı milli geliri ile Tü ; rkiye ' nin yarısı dü ; zeyinde olduğuna işaret etti .
Hisarcıklıoğlu sö ; zlerini , ' Rakamlara baktığımızda Tü ; rkiye ' nin , Ukrayna ' nın ihracatında ikinci sırada olduğu gö ; rü ; lü ; yor . Ama maalesef ithalatında Tü ; rkiye yok . Ukrayna ' yla dış ticaret dengesi her geç ; en gü ; n bizim aleyhimize bozuluyor . Bu noktada size bü ; yü ; k gö ; revler dü ; şü ; yor . ' şeklinde sü ; rdü ; rdü ; .


' İPEK YOLU YENİDEN CANLANDIRILMALI '
Tü ; rkiye ' nin ticaret aç ; ısından ç ; ok ö ; nemli bir coğrafyada olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti : ' Artık dü ; nya ü ; retimi Tü ; rkiye ' nin doğusuna kaydı . Ü ; retiminin yü ; zde 51 ' i , başta Asya Pasifik ü ; lkeleri olmak ü ; zere doğuda . Dü ; nya tü ; ketiminin yü ; zde 60 ' ı da Tü ; rkiye ' nin batısında . Ü ; retim ü ; ssü ; yle tü ; ketim ü ; ssü ; nü ; n tam ortasında yer alıyoruz . Tarihte İpek Yolu ö ; rneği var . Ticaret yolu ü ; zerinde oturmak zenginlik demektir . Tarihte de hep bunu gö ; rdü ; k . Allah bizi ö ; yle bir coğrafyaya koymuş . Ticaret yapabilmek iç ; in mü ; thiş bir coğrafyadayız . Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz . '
Hisarcıklıoğlu Tü ; rkiye ' nin stratejik konumu ile ilgili sö ; zlerini , ' Dü ; nya enerji ü ; retiminin yü ; zde 70 ' i Tü ; rkiye ' nin doğusundayken , yü ; zde 50 ' si de batısında . Tü ; rkiye , iki bö ; lgenin de vazgeç ; emeyeceği bir enerji koridoru noktasındayız . ' şeklinde tamamladı .


' Ö ; ZAL TÜ ; RK EKONOMİSİNİN Ö ; NÜ ; NÜ ; AÇ ; TI '

Sunumunda Turgut Ö ; zal ' a da ö ; zel bir yer ayıran Hisarcıklıoğlu , Tü ; rk ekonomisinin gelişiminin ö ; nü ; nü ; aç ; an kişi olarak nitelediği Ö ; zal hakkında , ' 28 sene ö ; nce bir adam geldi . Dışarıya ç ; ıkın , aç ; ılın dedi . O zaman zihnimiz bu işi kavramaya yetmiyordu . Dedi ki bize , dü ; nyayla tanışın , dü ; nyaya aç ; ılın . Biz ise ' Ne ü ; retiyoruz ki , ne satacağız? Bu adam Avrupa ' nın mı ABD ' nin mi casusu? ' diye dü ; şü ; ndü ; k . Bu 28 yıl iç ; inde Tü ; rk girişimcisi sayısında mü ; thiş bir atılım oldu . 28 yıl bir milletin tarihinde yalnızca bir andır . Bu bü ; yü ; k bir başarı hikayesi . Bizim insanımız mü ; thiş bir girişimci ruhu taşıyor . Başka bir milletin geç ; mişinde bö ; yle bir başarı hikayesi yok . İnsanımız ç ; ok az bir imkanla neler yapılabileceğini somut olarak ortaya koydu . ' şeklinde konuştu .
Tü ; rkiye ' nin halihazırda Avrupa ' nın en bü ; yü ; k altıncı , dü ; nyanın 15 ' nci ekonomisi haline geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu , artık Tü ; rk işadamlarının sadece ihracat değil , yatırım da yaptığını Doğu Avrupa ' da , Avrasya ' da , Orta Doğu ' da ve Kö ; rfez ' de 22 milyar dolara yakın yatırımı olduğuna değindi .


TUİD ' DEN HİSARCIKLIOĞLU ' NA PLAKET

Toplantı akabinde , Tü ; rkiye-Ukrayna İşadamları Derneği ( TUİD ) Yö ; netim Kurulu Başkanı Ercan Bekar , TUİD adına Hisarcıklıoğlu ' na bir plaket takdim etti .
BEKO ' nun Ukrayna Temsilcisi Naci Kanar ise Hisarcıklıoğlu ' na Japonya ' da Ertuğrul firkateyninin battığı şehirde ç ; ekilmiş ö ; zel hatırası olan bir fotoğrafı sundu . Fotoğrafı gö ; rü ; nce duygulanan Hisarcıklıoğlu , tarihimizdeki hazin hikayeyi işadamları ile paylaştı .


' UKRAYNA ' YI KEŞFETMEMİZ LAZIM '

Toplantı sonrası Cihan ' a ö ; zel değerlendirme yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu , ' Aslında Ukrayna bizim iç ; in keşfetmediğimiz , mü ; thiş potansiyeli olan bir ü ; lke . Bugü ; n 80 milyar dolar ithalat yapan bir pazara yaklaşık ihracatımız 2 milyar dolar . Bu hiç ; bir şey değil . Biz burayı ihmal etmiş durumdayız . Avrupa ' ya mal satıyoruz , buraya da satıyor olmamız lazım . Ukrayna ' da 500 işadamımızın ve 1 milyar dolarlık bir yatırımımız var . Bu ü ; lkeyi keşfedememişiz , keşfetmemiz lazım . ' dedi .