Rusya'ya ihracat yapan Türk şirketlerine belge uyarısı

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gümrük sorunun dün itibari ile resmen sona ermesinin ardından, uygulamada yaşanabilecek muhtemel sorunlarla ilgili çalışmalar sürüyor.

Rusya'ya ihracat yapan Türk şirketlerine belge uyarısı
 

Tü ; rk firmalarına gü ; mrü ; k hizmeti veren Avtolucks lojistik şirketi Genel Mü ; dü ; rü ; İsmail Alioğlu , Cihan ' a yaptığı aç ; ıklamada , iki hafta gibi bir sü ; rede uygulamada kolaylıkların başlayabileceğini kaydetti . Tü ; rkiye ' den gelen ü ; rü ; nlerde fiyat farklılıkları ve evraklarda sorunlar yaşandığına dikkat ç ; eken Alioğlu , ' Rusya ' nın Tü ; rkiye ' yi riskli ü ; lke kategorisinden ç ; ıkarması ile ilgili kararın uygulamaya geç ; ebilmesi iç ; in zaman gerekiyor . Bu uzun sü ; rmeyebilir . 2 hafta ile ü ; ç ; ay arasında bir zamanda aşılır . Bu sü ; reç ; te evraklar ve resmi prosedü ; r konusunda dikkatli olmak gerekiyor . ' dedi .
BİR GÜ ; NDE GÜ ; MRÜ ; K İŞLEMİ YAPILDI
Troyka lojistik Genel Mü ; dü ; rü ; İsmail Elç ; i , Cihan ' a yaptığı aç ; ıklamada , 17 Ağustos ' ta Rus gü ; mrü ; ğü ; ne giren iki TIR ' dan birinin akşama kadar işlemi tamamlanarak giriş yaptığını kaydetti . Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Ankara ' da sağladığı anlaşmanın Tü ; rk ihracatç ; ısını sevindirdiğini kaydeden Elç ; i , ' Birç ; ok Tü ; rk firması mal gö ; ndermekten vazgeç ; mişti . 75 gü ; n bekleyen TIR olmuştu . 30 gü ; n-60 gü ; n bekleme olağan hale gelmişti . Şimdi ç ; ok olumlu haberler alıyoruz . 17 Ağustos ' ta gü ; mrü ; ğe giren iki TIR ' dan biri aynı gü ; n , diğeri de bugü ; n ç ; ıkış yapıyor . ' dedi .
Rusya pazarının mal beklediğini , gü ; mrü ; k sorunu nedeni ile gerileyen ticaretin yeniden kazanılabileceğini ifade eden Elç ; i şu ifadeleri kullandı : ' Rusya doymamış bir pazar . Ö ; zellikle orta kesim iç ; in bü ; yü ; k bir aç ; lık var . Tekstil ve diğer sanayi ü ; rü ; nlerinde talep fazla . Raflarda mal yok . Tü ; rkiye Avrupa kalitesini , Ç ; in fiyatına veriyor . Tü ; rkiye ç ; ok yakın ve ulaşım maliyeti dü ; şü ; k . Bu ç ; ok ö ; nemli . ' Rus ve Tü ; rk mü ; şterilerin yeni durumdan memnun olduklarını kaydeden Elç ; i , ancak yeni taleplerin karşılanması iç ; in taşıyacak TIR bulmakta zorlanacaklarını belirtti .
TÜ ; RK TIR ' LARININ RUSYA ' YA GİRİŞİ HALA YASAK
Tü ; rk TIR ' larının 18 Mart ' tan bu yana Rusya ' ya girişlerinin yasak olduğunu ifade eden Troyka Genel Mü ; dü ; rü ; , bu sorunun ç ; ö ; zü ; lmemesi durumunda sevinç ; lerinin buruk kalacağını ifade etti . Elç ; i , ' Tü ; rk TIR ' larının Rusya ' ya girememesi nedeni ile ekonomik kayıp bü ; yü ; k . Limanlarda ve gü ; mrü ; klerde aktarma yapıyoruz . Mallar hasar gö ; rü ; yor . Rus TIR ' larının da Tü ; rkiye ' ye girişleri yasak . Ü ; ç ; ü ; ncü ; ü ; lkeleri kullanıyoruz . Moldova , Bulgaristan , Kazakistan şirketleri burada kazanıyor . Sorunun bir an ö ; nce ç ; ö ; zü ; lmesini ü ; mit ediyoruz . ' dedi .
' Geç ; iş belgesi ' ile ilgili sorunun ulaştırma bakanları seviyesinde gö ; rü ; şü ; lmesine ve ç ; ö ; zü ; me kavuşturulmasına iki ü ; lke başbakanlarının karar verdiğini kaydeden Elç ; i , gerekli mü ; zakereler yapılarak hızlı bir şekilde bu sorunun de ü ; stesinden gelinmesi gerektiğini belirtti .
Ç ; UVALDIZI KENDİMİZE DE BATIRALIM
Tü ; rk şirketlerin resmi belgelerin hazırlanması konusunda yeterince hassas davranmadıklarına dikkat ç ; eken Troyka lojistik genel mü ; dü ; rü ; , ' Maalesef biz Tü ; rkler bu evrak konusunu ç ; ok sevmiyoruz . TIR karnelerinin hazırlanması , gü ; mrü ; k kodlarının belirlenmesi ve diğer resmi belgelerde sorunlar yaşanabiliyor . Artık bu konularda daha hassas olmalıyız . ' değerlendirmesinde bulundu .
Rusya Federal Gü ; mrü ; k Servisi dü ; n itibari ile 13 Ağustos 2008 ' de başlayan , Tü ; rkiye ' yi riskli ü ; lkeler kategorisine alan tam denetimli gü ; mrü ; k uygulamasını kaldırdı . Uygulamanın resmen sona ermesi ile ilgili bilgi Tü ; rkiye Gü ; mrü ; k Mü ; steşarlığı ' na ulaşmış bulunuyor .