Rotterdam Belediyesi Tarık Ramazan'ı kovdu

2007 yılından bu yana Rotterdam Belediyesi'nde 'müslümanlarla sağlıklı bir diyaloğun oluşturulması amacıyla' danışman olarak görev yapan ünlü Profesör Tarık Ramazan'ın anlaşması belediye yönetimi tarafından tek taraflı feshedildi.

Rotterdam Belediyesi Tarık Ramazan'ı kovdu
 

Prof . Ramazan ' ın İran tarafından finanse edilen Press adlı televizyon kanalında program yapmasını gerekç ; e gö ; steren belediye yö ; netimi , Ramazan ' ın inanılırlığını kaybettiğini ö ; ne sü ; rerek anlaşmanın iptal edildiğini aç ; ıkladı . Kendisine haber dahi verilmeden sö ; zleşmenin tek taraflı iptal edilmesine sert tepki gö ; steren Prof . Ramazan , yapılanları ' saygısızlık ' olarak değerlendirerek mahkemeye başvuracağını aç ; ıkladı .
Belediye meclisinde muhalefette yer alan aşırı sağcı Leefbar Rotterdam Partisi ' nin başından bu yana sert tepki gö ; sterdiği Prof . Ramazan , 2007 yılında , dö ; nemin entegrasyondan sorumlu encü ; men azası Orhan Kaya ' nın girişimleri neticesinde , yabancılarla belediye yö ; netimi arasında sağlıklı kö ; prü ; lerin kurulmasına yardımcı olması amacıyla bu gö ; reve getirilmişti . Danışmanlık gö ; revinin yanı sıra Rotterdam Erasmus Ü ; niversitesi ' nde misafir ö ; ğretim ü ; yeliği de yapan Ramazan ' ın buradaki gö ; revine de son verildi . Ramazan ' ın belediye ile olan anlaşması 2011 yılında sonra eriyordu .

Tarık Ramazan ' ın Press adlı televizyon kanalında yayınlanan ' İslam ve Yaşam ' isimli programda sunuculuk yapmasının kabul edilemez olduğunu ileri sü ; ren belediye yö ; netimi , sö ; z konusu kanalın İran devleti tarafından finanse edildiğini ve Ramazan ' ın burada program yapmasının inanılırlığına gö ; lge dü ; şü ; rdü ; ğü ; nü ; kaydetti . Ramazan ' ın gö ; revden alınması başta Leefbar Rotterdam olmak ü ; zere muhalefetteki Liberal Parti ile Sosyalist Parti ' de memnuniyetle karşılandı . Başından bu yana ü ; nlü ; profesö ; re karşı gelen muhalefet cephesi , yö ; netimin aldığı kararı ' en sonunda sorumluk almayı başardılar ' sö ; zleriyle değerlendirdi .


' Yapılanlar saygısızca '

Belediyenin aldığı kararı tatil iç ; in bulunduğu Fas ' ta gazeteciler vasıtasıyla ö ; ğrenen Prof . Tarık Ramazan ise , sert tepki gö ; sterdi . Kendisiyle gö ; rü ; şme nezaketinde dahi bulunmadan bö ; ylesi bir kararın alınmasının uygun olmadığını sö ; yleyen Ramazan , hakkını arayacağını belirtti . Para iç ; in değil ama yapılan haksızlıkların tescil edilmesi iç ; in mahkemeye başvuracağını aç ; ıklayan Ramazan , sö ; zü ; edilen televizyon kanalında program yapmanın herhangi bir sakıncasının bulunmadığını ifade etti .

Gizli bir iş yapmadığını , televizyon programıyla ilgili aç ; ıklamanın kendi resmî ; internet sitesinde bulunduğunu hatırlatan Ramazan , ' İran tarafından finanse edilen bu kanalda program yapmak , oradaki rejime destek anlamına gelir ' yö ; nü ; ndeki eleştirileri de reddederek , programda her tü ; r gö ; rü ; şe yer verildiğini sö ; yledi . Her zaman dü ; rü ; stç ; e hareket ettiğini belirten Prof . Ramazan , uzun bir dü ; şü ; nce devresinden sonra 2008 yılında bu televizyon programına başladığını kaydederek şö ; yle konuştu : ' Bu İran ' daki rejimi desteklediğim anlamına gelmez . Salman Rü ; ştü ; ile ilgili fetva verildiğinde karşı ç ; ıkan , Holocaustla ilgili dü ; şü ; nceleri belli olan bir dü ; şü ; nü ; rü ; m . Kaldı ki bu programa dö ; nü ; k bilgi internet sitemde de mevcut . ' Yaşananları ' uygunsuz ' diye değerlendiren Prof . Ramazan , Volkskrant gazetesinde yayımlanan rö ; portajında , alınan kararı gazeteciler vasıtasıyla ö ; ğrendiğini kaydederek şu değerlendirmede bulundu : ' Televizyon programımın sorun oluşturduğunu geç ; en cuma gü ; nü ; bana bildirdiler . Bunu bırakmamı istediler . Ben de şu anda tatilde olduğumu , ü ; zerinde biraz dü ; şü ; ndü ; kten sonra kararımı vereceğimi sö ; yledim . Onlar da anlayışla karşıladılar . Topu topu beş dakikalık bir telefon konuşmasıydı . Daha sonra salı gü ; nü ; gazetecilerden anlaşmanın iptal edildiğini duydum . '