Finlandiya'da dosya paylaşımı özgürlüğü

İsveç'te internetten dosya paylaşımı özgürlüğünü savunmak için kurulan Korsan Partisi'nden sonra Finlandiya'da da benzer bir parti kuruldu.

Finlandiya'da dosya paylaşımı özgürlüğü
 

Finlandiya Adalet Bakanlığı ' nca parti olma başvurusu resmen kabul edilen Korsan Partisi Başkanı Pasi Palmulehto yaptığı basın aç ; ıklamasında , ' Korsan Partisinin temel amacı , ifade ö ; zgü ; rlü ; ğü ; nü ; n ve ö ; zel yaşam haklarının korunması iç ; in mü ; cadele etmenin yanı sıra telif hakları yasalarının da 21 . yü ; zyılın gerç ; eklerine cevap verecek şekilde dü ; zenlemesini sağlamaktır ' dedi .

Diğer yandan internet korsanlığıyla mü ; cadele eden Uluslararası Fonografik Federasyonu ( IFPI ) Finlandiya temsilcisi Arto Alaspaeae ise ' İç ; eriği korunan bilgisel ve dü ; şü ; nsel emeklerin serbestç ; e kullanılmasını savunan bir partinin kurulmasına karşıyız ' diyerek kurulan partiye tepki gö ; sterdi . Finlandiya Korsan Partisi ' nin ilk kurulum toplantısı 25 Mayıs 2008 tarihinde , Tampere şehrinde yapılmıştı . Sivil toplum olarak temelleri atılan Korsan Partisi ' nin Finlandiya siyasal parti kuralları gereği sahip olması gereken 5 bin ü ; ye imzasını toplaması gerekiyordu . Ancak Korsan Partisi ' nin resmi kuruluş ç ; alışmaları , gereken ü ; ye sayısına ulaşılamadığı iç ; in 7 Haziran ' da yapılan AP seç ; imlerine yetişmemişti . Finlandiya ' da siyasal parti sayısı bö ; ylece 15 ' e yü ; kseldi .

Korsan Partisi ilk olarak İsveç ; ' te , Pirate Bay internet sitesinin kapatılması ve site kurucularının tutuklanması sonrası kurulmuştu . AP seç ; imlerine katılan İsveç ; Korsan Partisi , kamuoyunu şaşırtarak seç ; imlerde yü ; zde 7 . 1 oranında oy almış ve 1 sandalye kazanmıştı .

İsveç ; Korsan Partisi ' nin seç ; imlerdeki başarısının ardından Britanya , Ç ; ek Cumhuriyeti ve Avustralya ' da da internette dosya paylaşımının serbest kalmasını isteyen ve telif haklarına karşı ç ; ıkan partiler kurulmuştu .