Afgan halkı, yeni başkanını belirlemek için sandık başına gitti

Afgan halkı, devlet başkanını ve eyalet konseyi üyelerini belirlemek üzere yoğun güvenlik önlemleri altında sandık başına gidiyor.

Afgan halkı, yeni başkanını belirlemek için sandık başına gitti
 

Başkent Kabil ve gü ; ney eyaletlerinde Taliban tehdidi nedeniyle seç ; ime katılımın dü ; şü ; k olduğu belirtiliyor . Bu durum , seç ; imin favorisi Hamid Karzai ' nin ilk turda yeniden seç ; ilme şansını dü ; şü ; recek . Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ' ın gü ; ç ; lü ; olduğu kuzeyde ise katılım oranı daha yü ; ksek .
Hü ; kü ; metin şiddetle ilgili haberler yapılmasını yasakladığı seç ; im gü ; nü ; nde Helmand eyaletinde bir seç ; im merkezi yakınlarına roket dü ; ştü ; ğü ; belirtildi . Ayrıca Başkent Kabil ' den de ç ; atışma ve patlama haberleri geliyor .
En az 5 patlamanın duyulduğu başkentte polis , intihar bombacısı olduklarından şü ; phelenilen silahlı kişilerle ç ; atıştı . Eylemcilerden birinin sağ , ikisinin de ö ; lü ; ele geç ; irildiği bildirildi . Taliban , bugü ; n eylem dü ; zenlemek ü ; zere 20 intihar bombacısının Kabil ' e sızdığını ileri sü ; rmü ; ştü ; . Rus haber ajansı Ria Novosti ise kentin gü ; neyindeki bir seç ; im merkezinin silahlı kişiler tarafından işgal edildiğini duyurdu . Sandıkların kurulduğu bir lisede meydana gelen patlamada bir seç ; im gö ; zlemcisi yaralandı .
Kuzeydeki Bağlan eyaletinde saldırılar nedeniyle 14 seç ; im merkezi kapatıldı . Bazı seç ; im merkezleri aç ; ık olmasına rağmen kimsenin oy vermeye gelmediği belirtiliyor . Birleşmiş Milletler ise , ç ; ok sayıda oy verme merkezinin aç ; ık olması ve Kabil ile kuzey eyaletlerde oy vermek iç ; in kuyruklar oluşmasının umut verici olduğunu belirten bir aç ; ıklama yaptı .
Yerel saatle 07 : 00 - 16 : 00 saatleri arasındaki oylama sü ; resi , gerek gö ; rü ; lmesi halinde uzatılabilecek . Sandıklar aç ; ılır aç ; ılmaz oyunu Kabil ' deki bir lisede kullanan Devlet Başkanı Hamid Karzai , boyalı parmağını kameralara gö ; stererek , Afgan halkından oy vermelerini istedi . Karzai , ' Sizin oylarınızla Afganistan daha gü ; venli ve huzurlu olacak . Oy kullanın , şiddete hayır ' dedi . Karzai , ilk turda seç ; ileceğinden umutlu olduğunu dile getirdi . Hamid Karzai ' nin ilk turda yü ; zde 50 ' nin ü ; zerine oy alamaması durumunda ikinci turda Dr . Abdullah ' la yarışacağı tahmin ediliyor .
2004 seç ; imlerinde yü ; zde 10 oranında oy alan başkan adayı Ramazan Beşerdost ise ' ç ; ıkmayan seç ; im mü ; rekkebi ' ni ellerini yıkayarak kolayca temizlediğini ifade ederek , ' Yetkililer bu seç ; imleri derhal durdursun . Bu , seç ; im değil ; komedi ' diye konuştu .
( CİHAN )