Oruç tutmak sağlık açısından faydalı

Samsun İl Müftüsü Osman Şahin, orucun nefsi terbiye etmesinin yanında insan yaşamına ve sağlığına da önemli katkılar sağladığını söyledi.

Oruç tutmak sağlık açısından faydalı
 

Şahin , ' Oruç ; , sağlığa giden en ö ; nemli temel taşlardan birisidir . Hz . Peygamber , ' Oruç ; tutarsanız sağlık bulursunuz ' diyor . Bu gü ; n hastaların pek ç ; oğu ç ; ok yemekten hastadırlar . Eski zamanlarda insanlar , yemek yiyememekten , fakirlikten , kıtlıktan hasta olulardı . Şimdi ise durum ise tam tersine dö ; nmü ; ştü ; r . Ö ; ğleyse aşırı yemeği dengelemek iç ; in biraz yememek lazım . Yemek yememek de evvela oruç ; la olur . ' dedi .

Orucun , bir nevi sağlık metodu olduğunu dile getiren Osman Şahin , tıp â ; lemince de orucun sağlık ü ; zerinde tedavi edici ö ; zelliğinin kabul gö ; rdü ; ğü ; ne işaret ederek , ' Bir ay boyunca vü ; cudun sindirimle ilgili organları istirahate ç ; ekiliyor . Mide , dişler , ağız , ciğerler , bağırsaklar , oruç ; la dinlendiriliyor . Bu dinlendirilme onları yeni bir gü ; ç ; ve enerji kazandırmaya sevk ediyor ki Peygamber Efendimiz , bu hadisi sö ; ylemiştir . Tecrü ; be edilmiştir ki hastalıkların pek ç ; oğu oruç ; tutulmak veya perhiz yapılarak iyileşmiştir . Allah ' u Teala ayetinde ' Ben size orucu korunasınız diye farz yaptım ' demiştir . Bunun unutulmaması ve yerine getirilmesi gerek . ' ifadelerini kullandı .

Oruç ; iç ; in sahura kalkılması uyarısında bulunan halk sağlığı uzmanı Dr . Elif Tuncer ise , sahura kalkılmadan oruç ; tutulması halinde halsizlik , baş ağrısı , yorgunluk ve dikkatte azalmalar gö ; rü ; leceğini ifade etti .

Tuncer , ' Gü ; n iç ; inde kan şekerinin dü ; şmesini ve uzun sü ; reli aç ; lık sonrası iftarda aşırı besin tü ; ketimini engellemek iç ; in sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yü ; ksek gıdaların tü ; ketilmesi ç ; ok ö ; nemlidir . Ç ; ok yağlı ve tuzlu yemeklerden , aşırı tatlı besinlerden kaç ; ınmak gerekir . Bunların yerine hazmı kolay , mide ve bağırsak sisteminde uzun sü ; re kalabilen lifli ve selü ; loz iç ; eren sebze , meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir . Protein iç ; eriği yü ; ksek olan besinler midenin boşalma sü ; resini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri iç ; in sahurda tü ; ketilmeleri daha uygundur . Yumurta , sü ; t , yoğurt , peynir , kuru baklagiller tercih edilebilir . Sahurda zeytin , peynir , esmer ekmek , ç ; iğ sebzeler , sü ; t veya yoğurt , meyve veya taze sıkılmış meyve suları , reç ; el ve komposto tü ; rü ; gıdalar veya kuru baklagil ç ; orbaları , etli veya etsiz sebze yemeği , yoğurt , esmer ekmek ve meyveden oluşan posa iç ; eriği yü ; ksek bir ö ; ğü ; n tü ; ketilebilir . ' şeklinde konuştu .