Birdal kararı eleştirdi: Konunun takipçisi olacağım

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Genelkurmay'da hazırlanan andıcın altında imzası bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında bir süre önce yaptığı suç duyurusuna, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararı verilmesine tepki gösterdi. Kararın hukuki olmadığını ileri süren Birdal, sonuç alıncaya kadar konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Birdal kararı eleştirdi: Konunun takipçisi olacağım
 

Birdal , Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gö ; revsizlik kararı verilerek Askeri Mahkemeye gö ; nderilmesinin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığını kaydetti . Daha ö ; nce yaptığı ilk başvurunun gö ; revsizlik nedeniyle Genelkurmay ' a gö ; nderildiğini , ancak askere sivil mahkemede yargılama yolu aç ; an yasanın ardından bu kararın doğru olmadığını belirten Birdal , ' Mahkeme oraya havale etti . Bu doğru değil . Bir yasa ç ; ıkıyorsa bu yasanın gereğini işletmek gerekiyor . Ayrıca , başsavcılık gö ; revsizlik kararı veriyor . Daha ö ; nce de verilmişti ama o zaman bu yasa yoktu . Askeri mahkemenin alanına giriyor diye Genelkurmaya gö ; nderildi . Oysa bu , ağır cezalık bir suç ; tur . Yaşam hakkı gasp ediyorsunuz , kurum ve kuruluşları kapatıyorsunuz . Bunlar ağır suç ; lar değil mi ? ' diye sordu .

HUKUKEN DOĞRU BİR YORUM OLARAK BULMUYORUM

Bunu , bu sü ; reci daha kavramamış olmanın bir sonucu olarak gö ; rdü ; ğü ; nü ; ifade eden Birdal , şö ; yle devam etti : ' Bö ; yle bir yasanın işletilebilirliğinin olmadığını gö ; rü ; yoruz burada . Oysa andıç ; ta ismi geç ; enlerin ve vurulan kişilerin ifadesine başvurulması gerekir . Ama bunlar yapılmıyor . Gö ; revsizlik kararı veriliyor . Bunu hukuken doğru bir yorum olarak bulmuyorum . Bunun takipç ; isi olacağız . Bu sü ; rece ayak diremelerinin sebebi kendi geleceklerinden korktukları iç ; indir . Ç ; ü ; nkü ; , yeni bir sorgulanma ve yü ; zleşme ile karşı karşıya kalacaklardır . '

Andıç ; olayı 1998 ' de yaşandı . 26 Nisan ' da Sabah ve Hü ; rriyet gazeteleri , PKK terö ; r ö ; rgü ; tü ; nü ; n 2 numaralı ismi Şemdin Sakık ' a ait olduğu ileri sü ; rü ; len bir ifade yayınladı . Sö ; zde ifadelerde , gazeteciler Mehmet Ali Birand , Cengiz Ç ; andar ve dö ; nemin İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal ' ın PKK ' yla ilişkisi olduğu iddia ediliyordu . Haberin hemen ardından Sabah ' ta ç ; alışan Birand işten atıldı . Ç ; andar ' ın yazılarına ara verildi . Birdal ise 15 gü ; n sonra silahlı saldırıya uğradı .