Bakan Ergün: Hiç kimse etnik kimliği sebebiyle sorun yaşamamalıdır

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de hiç kimsenin etnik kimliği sebebiyle sorun yaşamaması gerektiğini söyledi. İnsanların etnik ve dini kimliklerinden dolayı bir sorun yaşadıkları takdirde daha çok yara alacaklarını belirten Bakan Nihat Ergün, bunların, insanların manevi gücünü tahrip eden problemler olduğunu kaydetti.

Bakan Ergün: Hiç kimse etnik kimliği sebebiyle sorun yaşamamalıdır
 

Bakan Ergü ; n , Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ' ı ziyaret etti . Ergü ; n , burada yaptığı aç ; ıklamada , insanların kişisel olarak bü ; tü ; n farklılıklarını yaşayabilmesi gerektiğini aktardı . Ergü ; n , ' Herkes ö ; zgü ; rce yaşayabilmeli , dü ; şü ; ncelerini ifade edebilmelidir . Ç ; eşitlilik olacak fakat bu ç ; eşitlilik birliğe engel olmayacak . Bunu , geç ; mişte olduğu gibi bugü ; n de başarabiliriz . İnsanlar Arnavut , Boşnak , Ç ; erkez , Gü ; rcü ; , Kü ; rt , Tü ; rkmen veya Laz olabilir . Bizler bunu millet kavramı ile harman ediyoruz . Bu milletin adı Tü ; rk milletidir . Fakat buradaki Tü ; rklü ; k etnik ırk anlamında bir Tü ; rklü ; k değildir . Vatandaşlık , coğrafyadaki inanç ; , tarih ve kü ; ltü ; r beraberliğini anlatan bir şeydir . Biz bunu sadece bir ırkı anlatan bir şey olarak ortaya koyarsak bü ; yü ; k bir yanlış yaparız . Sadece bir ırka dayalı bir tanımlama yapmaya kalkışırsak o zaman biz bu ç ; eşitliliği bü ; tü ; nlü ; k iç ; erisinde hareket ettiremeyiz . O yü ; zden Tü ; rkiye ' yi idare etmek alelade bir ü ; lkeyi idare etmek gibi değildir . Bu ü ; lkeyi idare edenler adeta bir imparatorluğu idare ediyormuş gibi bü ; yü ; k dü ; şü ; nmeleri icap eder ' dedi .

Arabı , Kü ; rdü ; , Ç ; erkezi , Boşnak ' ı olmayan bir Tü ; rkiye ' nin eksik olacağını kaydeden Bakan Ergü ; n , Tü ; rkiye ' nin bunlarla Tü ; rkiye olduğunu kaydetti . Ergü ; n , şö ; yle dedi :

' Hepimizle beraber Tü ; rkiye ' dir . Bu harmanı ve kaynaşmayı devam ettirmemiz lazım . İnsan haklarına , ö ; zgü ; rlü ; klere , demokrasi ve hukuk devletine sahip ç ; ıkarak bü ; tü ; n bunları gü ; vence altına almak gerekmektedir . Bu ü ; lkenin her vatandaşını ' ben bu ü ; lkede ne kadar ö ; zgü ; rü ; m , rahatım ' diyebileceği bir noktaya getirmek hedeflenmektedir . Hiç ; kimsenin etnik ve dini bir problem yaşamadığı bir ü ; lke haline geldiğimiz zaman işte o zaman Tü ; rkiye coşar . Sanayicisi , ü ; reticisi yani herkes moral ve motivasyon sahibi olur . '

Gü ; neydoğu ' da ç ; ok bü ; yü ; k avantajların olduğunu ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergü ; n , fakat yaşanan huzursuzluk nedeniyle bir tü ; rlü ; bunların ekonomik zenginliğe dö ; nü ; ştü ; rü ; lemediğini vurguladı .

Bakan Ergü ; n , huzursuzluk varsa yatırımın gelmediğine işaret ederek , bu huzursuzluğu ortadan kaldırmak ve eli taşın altına sokmak gerektiğini kaydetti . Birileri de terö ; re başvurduğu mü ; ddetç ; e bu huzursuzluğun ortadan kalkmayacağına dikkat ç ; eken Nihat Ergü ; n , ' Terö ; r varsa , memleketin dağında taşında eşkıya dolaşıyorsa bu eşkıyaya ' elini kolunu sallayarak dolaş ' denilir mi ? Hiç ; bir devlet bunu demez . Evvela eşkıya eşkıyalığı bırakacak . O zaman toplumun her tü ; rlü ; hü ; rriyetini doya doya yaşamasına imkan sağlayan demokratik sistemini , hukuk devletini ve insan hakları konusundaki ilerlemeyi temin edebiliriz ' şeklinde konuştu .

Bu konuya herkesin sahip ç ; ıkmasını istediklerini kaydeden Bakan Ergü ; n , ' Bu soruna sahip ç ; ıkan olur , ç ; ıkmayan olur . Şu anda bizim aradığımız şey doğru bir tespit yapmak , doğru ç ; ö ; zü ; m tekliflerini mü ; mkü ; n olduğunca herkesten dinlemek , herkesin fikrini almak ve sonunda ortak noktaları tespit edip oradan başlamaktır . Herkesin buluştuğu noktadan başlarsak sorunlar daha ç ; abuk ç ; ö ; zü ; lü ; r . Bugü ; n yapılmak istenen de ortak noktaları tespit etmek , teşhis koymak ve devletin yö ; nü ; nü ; ' sorun ç ; ö ; zen devlet ' istikametine doğru ç ; evirmektir ' şeklinde aç ; ıklamalarda bulundu .