Bakan Çelik: İlk kez devlet ile Aleviler arasında doğrudan bir diyalog zemini oluşturuldu

Üçüncü Alevi Çalıştayı, Ankara'da başladı. Çalıştay'ın açılışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, ilk kez devlet ile Aleviler arasında doğrudan bir iletişim ve buna bağlı bir diyalog zemini oluşturulduğunu belirtti.

Bakan Çelik: İlk kez devlet ile Aleviler arasında doğrudan bir diyalog zemini oluşturuldu
 

Alevi Ç ; alıştayı ' nın ü ; ç ; ü ; ncü ; oturumu , Devlet Bakanı Faruk Ç ; elik ' in ev sahipliğinde Ankara Rixos Otel ' de başladı . Ç ; alıştayın aç ; ılışında konuşan Devlet Bakanı Ç ; elik , hü ; kü ; met olarak ü ; lkenin demokrasi ç ; ıtasını yü ; kseltmek amacıyla toplumsal bazı sorunları , demokrasi ve insan hakları temelinde yeniden ele alıp değerlendirme amacı taşıyan bir dizi girişim başlatıldığını sö ; yledi . Ç ; elik , ' Bunlardan biri , bu gü ; nlerde yoğun bir şekilde kamuoyunda tartışılan , adına ne dersek diyelim , ö ; zelde Kü ; rt kö ; kenli vatandaşlarımızı genelde tü ; m Tü ; rkiye ' yi yakından ilgilendiren ve ü ; lkemizin 30 yılına mal olan bir sorundur . Diğeri , yü ; zlerce yıllık bir geç ; mişi olan , ihmaller ve diyalog eksikliği neticesinde gü ; nü ; mü ; ze kadar gelen Alevi-Bektaşi toplumumuzun sorunlarıdır . ' diye konuştu .

Ç ; elik , her iki sorunun da sosyolojik anlamda toplumsal dokuyu ve birliği yakından ilgilendirmekle birlikte , ç ; ö ; zü ; mlerin ertelenmesinin sadece huzuru değil , son zamanlarda kü ; resel gü ; ç ; olma yolunda kazanılan ivmeyi zayıflatarak , ü ; lkeyi tekrar kendi kabuğuna hapsedeceğine dikkat ç ; ekti . Ç ; elik , her tü ; rlü ; riski alarak sorunları ö ; telemek yerine , sorunlara ç ; ö ; zü ; m ü ; retme arayışlarını sıklaştırdıklarını kaydetti .

Geç ; tiğimiz aylarda yapılan iki ç ; alıştayda , ö ; nce Alevi-Bektaşi toplumunun ö ; nderleriyle , ardından da genel akademik ç ; evreyle bir araya geldiklerini anımsatan Ç ; elik , her iki ç ; alıştayda da olabildiğince geniş bir temsil ortamı sağlayarak , karşılıklı gü ; ven ç ; erç ; evesinde verimli bir buluşmanın gerç ; ekleştirildiğini sö ; yledi .

Ç ; elik , ilk kez devletle Aleviler arasında doğrudan bir iletişim ve buna bağlı bir diyalog zemini oluşturulduğunu belirtti . Ç ; elik , şö ; yle devam etti : ' Aleviler , sorunlarını tam bir aç ; ık yü ; reklilik ile dile getirdiler . Hak ve taleplerini , devlete atfettikleri sorumlulukları , devletten bekledikleri gö ; revleri ısrarla vurguladılar . Sorunların doğru algılanması ve taleplerin buna gö ; re değerlendirilmesi doğrultusunda , genel akademik ç ; evrenin ö ; nemli katkıları oldu . Bugü ; n de ilahiyat alanında ç ; alışan değerli bilim adamlarımızın gö ; rü ; şlerine başvuruyoruz . '


İHMALLER , KALICI SAYILABİLECEK BİR GERİLİMİN KAYNAĞI OLDU


İhmaller ve gö ; z ardı etmelerin ortaya ç ; ıkardığı bir ç ; ok problemin , bugü ; n neredeyse kalıcı sayılabilecek bir gerilimin kaynağı olduğunu ifade eden Ç ; elik , ' Alevilerin giderek mü ; zminleşen , yer yer iç ; inden ç ; ıkılamaz husumetlere yol aç ; an sorunlarının tepsiti ve bü ; tü ; n bunların giderilmesi amacıyla gerç ; ekleştirilen ç ; alıştaylarda , kayda değer dü ; zeyde mesafeler alınmaya başlandığını memnuniyet ile belirtmek istiyorum . ' dedi .

Kendilerini karşı taraf olarak gö ; ren toplum kesimlerinin , rahatlıkla bir araya geldiğini , mevcut sorunların ç ; ö ; zü ; mü ; nde esaslı bir diyalog diline duyulan ihtiyacın ısrarla dile getirildiğini belirten Ç ; elik , şunları sö ; yledi : ' Bu doğrultuda , toplumumuzun kimlik ve beyan farklılıklarının siyasallaşmasına ayrıştırıcı dü ; zeyde asla prim vermemeliyiz . İdealler ve gerç ; ekleri dikkate alan yeni bir duyarlılık ekseninde birlikte yaşama duygusunu yü ; celten deneyimleri bugü ; n yeniden canlandırmak zorundayız . '

Farklı inanç ; , kü ; ltü ; r ve pratiklerin ; birbirlerine kendilerini aç ; ıklamak zorunda kalmaksızın yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayan Ç ; elik , ' Ne yazık ki zaman zaman bu ö ; lç ; ü ; lerin kaybedildiği , birlikte yaşama arzusunun zaafa uğratıldığı sü ; reç ; ler de olmuştur . ' diye konuştu .

Bu sü ; reç ; lerin , bugü ; ne kadar uzanan kimi sorunların da gerç ; ek kaynağı olduğunu dile getiren Ç ; elik , bugü ; n artık mevcut durum iç ; inde kimin suç ; lu kimin haklı olduğu sorusuyla uğraşmanın bir anlamı kalmadığını ; şimdi , hiç ; vakit geç ; irmeksizin hep birlikte sorunları ortadan kaldırmayı gö ; ze alıcı adımlara , aktivitelere ihtiyaç ; duyulduğunu vurguladı . Aleviliğin , ilahiyat alanının konuları arasında yer aldığını kaydeden Ç ; elik , şunları dile getirdi :

' Ancak Tü ; rkiye ilahiyatlarında Aleviliğin yapısal ö ; zellikleri ü ; zerine yapılan ç ; alışmaların , Alevilerin sorunları ve beklentilerine ne ö ; lç ; ü ; de cevap verdiğini , var olan bilgi kirliliğini ne ö ; lç ; ü ; de bertaraf ettiğini de aç ; ık yü ; reklilik ile konuşmalıyız . İlahiyat dü ; nyasında Aleviliğin nasıl ele alındığı , sorunların ç ; ö ; zü ; mü ; noktasında katkılarının ne olacağı , sorunu nasıl gö ; rdü ; kleri ; bü ; tü ; n bunlar bugü ; nkü ; ç ; alıştayımızın temel tartışma noktaları olacaktır . Yaptığımız her ç ; alıştay ; ortak aklı oluşturmak suretiyle toplumsal sahiplenmeyi artırmakta , ç ; ö ; zü ; me giden yolu daha da kısaltmaktadır . '

Ü ; ç ; ü ; ncü ; Alevi Ç ; alıştayı ' na , aralarında Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er , Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yü ; ksek Kurulu Başkanı Prof . Dr . Hamza Aktan , TDV Yayın Kurulu Başkanı Prof . Dr . Saim Yeprem , Milli Eğitim Bakanlığı Din Ö ; ğretimi Genel Mü ; dü ; rü ; Prof . Dr . İrfan Aycan , Tunceli Mü ; ftü ; sü ; Arslan Tü ; rk , Prof . Dr . Yaşar Nuri Ö ; ztü ; rk , Prof . Dr . Şinasi Gü ; ndü ; z ' ü ; n de bulunduğu 37 kişi katılıyor .