Ağız kokusu

Ağız kokusu, kişinin kendine olan güvenini zedeliyor, sosyal hayatta sıkıntıya sokuyor.

Ağız kokusu
 

Uzmanlar , ağız kokusunun , kişilerin kendilerine olan gü ; venini zedelediği gibi sosyal yaşamlarında da sıkıntıya soktuğunu belirtiyor . Uzmanlar , ağız kokusunun sosyo - psikolojik sıkıntılara neden olabileceğinden , bu tü ; r rahatsızlıkları bulunan kişilerin mutlaka tedavi yoluna gitmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor .
Eskişehir Anadolu Hastanesi Diş Hekimi Dr . Didem Sü ; sler Dü ; lger , ağız kokusunun giderilmemesi halinde kişilerin kendilerine olan gü ; venin zedelendiğini sö ; yledi . Ağız kokusunun insanları sosyal yaşamlarında sıkıntıya sokan hoş olmayan bir olgu olduğunu belirten Dr . Dü ; lger , ' Ağız kokusu , kişilerin kendine olan gü ; venlerini zedelemekte , arkadaşlık , iş yaşamı ve evlilik gibi sosyal ilişkilerinde sorunlara neden olabilmektedir . Gü ; nü ; mü ; zde , sosyo-psikolojik sonuç ; ları biyolojik sonuç ; larının ö ; nü ; ne geç ; miş olup , nedenlerinin araştırılıp tedavi edilmesi ö ; nemlidir ' diye konuştu . Dr . Dü ; lger , kişinin ağız kokusu problemine sahip olup olmadığını , ağzını ve burnunu el ile kapatarak verdiği nefesi koklayarak basitç ; e test edebileceğini kaydetti .

Ağız kokusunun patolojik , fizyolojik , hijyenik sebepleri olduğu gibi tü ; ketilen gıdalara bağlı olarak da gö ; rü ; lebileceğine işaret eden Dr . Dü ; lger , şö ; yle devam etti : ' Alınan gıdalardan dolayı sindirim kanalında biriken gazların sebep olduğu ağız kokusu , fizyolojik bir koku olup , tedavi edilmesi gerekmez . Ayrıca ; soğan , sarımsak veya ç ; eşitli baharatların sahip olduğu uç ; ucu hoş kokulu gazlar sindirim sistemi vasıtasıyla kana geç ; mekte ve bu gazlar akciğerler vasıtasıyla dışarı atılmaktadır , bu durum da ağız kokusuna sebep olmaktadır . '

Diyet , aç ; lık ve yeterli sıvı alınamadığı durumlarda vü ; cuttaki protein ve yağın ç ; ö ; zü ; lmesi sonucuyla da ağız kokusu gö ; rü ; lebileceğine dikkat ç ; eken Dr . Dü ; lger , ' Ç ; ü ; rü ; k dişler , diş eti problemleri , tam ya da yarım gö ; mü ; lü ; yirmi yaş dişleri , iyi oturmayan restorasyonlar , kırık ya da pü ; rü ; zlenmiş dolgu veya diş protezleri ü ; zerlerinde bakteri ü ; remesine uygun ortamlar olup , ağız kokusu oluşumuna sebep olmaktadırlar . Bununla birlikte , dil sırtı da bakteri ü ; remesine uygun bir zemin olmaktadır ' şeklinde konuştu .

Ağız kokusunun ö ; nü ; ne geç ; mek iç ; in ö ; ncelikle ağız sağlığına ö ; nem verilmesi gerektiğini ifade eden Dü ; lger , ' Dişlerle birlikte dil sırtı da yemeklerden sonra ve gece yatmadan ö ; nce mutlaka fırç ; alanmalı , diş ipi ve ağız gargaraları kullanılmalıdır . Dü ; zenli olarak diş hekimine gidilmeli , gerekli tedaviler yaptırılarak yitirilen diş ve diş eti sağlığı yeniden kazanılmalıdır . Ayrıca , bol sıvı alımı ve xylitol iç ; eren sakız ç ; iğnenmesi de faydalı olacaktır ' aç ; ıklamasını yaptı .

Ağız kokusunun , bu sayılanların dışında şeker hastalığı , karaciğer rahatsızlıkları , bö ; brek yetmezliği ile sinü ; s ve boğaz enfeksiyonları gibi patolojik sebeplerinin de olabileceğini vurgulayan Dü ; lger , Diş ve diş eti hastalıklarının bulunmaması ve ağız hijyenine dikkat edilmesine rağmen geç ; meyen ağız kokusu durumunda bir iç ; hastalıkları uzmanına başvurarak , problemin sayılan hastalıkların bir belirtisi olup olmadığı araştırılmalıdır ifadesini kullandı .