Ekonomik kriz Hollanda'da üniversitelere olan ilgiyi arttırdı

Hollanda'da üniversitede okumak isteyenlerin sayısında bu sene büyük bir artış olduğu belirtildi.

Ekonomik kriz Hollanda'da üniversitelere olan ilgiyi arttırdı
 

Hollanda ' da ü ; niversitede okumak isteyenlerin sayısında bu sene bü ; yü ; k bir artış olduğu belirtildi . Geç ; en seneye oranla bu yıl ü ; niversitelere olan ilginin yaklaşık yü ; zde yirmi beş oranında arttığını aç ; ıklayan Ü ; niversiteler Birliği ( VSNU ) , ü ; lkede bulunan on dö ; rt ü ; niversiteye kayıt iç ; in başvuranların toplam sayısının 56 bin olduğunu bildirdi .

Ü ; niversiteler Birliği , sö ; z konusu başvurunun Eğitim ve Bilim Bakanlığı ' nın daha ö ; nce ö ; ngö ; rdü ; ğü ; rakamlardan 11 bin daha fazla olduğunu da aç ; ıkladı . Yü ; ksek ilginin en ö ; nemli sebeplerinden birisinin kü ; resel ekonomik kriz olduğunu kaydeden VSNU , bu ortamda iş bulamama kaygısı gü ; den ö ; ğrencilerin daha ç ; ok yü ; ksek ö ; ğrenime ağırlık vermeye başladıklarının gö ; zlemlendiğine dikkat ç ; ekti . Bu denli yü ; ksek talebin beraberinde bazı sorunlar getirebileceğine de vurgu yapan VSNU , ü ; niversitelerde buna bağlı olarak organizasyon ve finansal anlamda sıkıntılar yaşanabileceğini kaydetti . Yü ; ksek ilgiyi ' dramatik ' diye değerlendiren Ü ; niversiteler Birliği yaptığı aç ; ıklamada , ' Ekonomik krizden dolayı genç ; ler iş hayatına atılma yerine geleceklerini garanti altına alacak yü ; ksek eğitimi tercih ediyorlar . ' dedi .

Ortaya ç ; ıkması muhtemel sorunlara rağmen talep yoğunluğunun sevindirici olduğunu ve hiç ; bir ü ; niversitenin ' taleplere cevap veremeyiz ' dü ; şü ; ncesinde olmadığını ileri sü ; ren bir VSNU yetkilisi , ' Ü ; niversiteler hiç ; bir zaman kapılarını ö ; ğrencilerin yü ; zü ; ne kapatmaz . ' değerlendirmesinde bulundu . VSNU ' ya gö ; re finansal aç ; ıdan oluşması muhtemel sorunların muhatabı ise Eğitim ve Bilim Bakanlığı . Ç ; ü ; nkü ; ü ; niversiteler her yıl sahip oldukları ö ; ğrenci sayılarına gö ; re bakanlıktan para alıyor .

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Eğitim ve Bilim Bakanı Ronald Plasterk ise , genç ; lerin ü ; niversitelere gö ; sterdiği ilginin Hollanda iç ; in sevindirici bir gelişme olduğunu ve bunun aynı zamanda hü ; kü ; metin ö ; ncellikleri arasında da yer aldığını kaydetti . Ü ; niversitelerin esnek ama gü ; ç ; lü ; bir yapıya sahip olduğunu ve oluşan bu yoğun talebe cevap verebileceklerini de belirten Bakan Plasterk , ' Ü ; niversitelerin endişeleri , bu yü ; ksek talebin finansal sorunlar doğurabileceği yö ; nü ; nde . Oysa yü ; rü ; rlü ; kteki mevcut sisteme gö ; re ü ; niversite ve yü ; ksekokullar ne kadar ç ; ok ö ; ğrenci alırlarsa o kadar devletten ç ; ok para alırlar . ' değerlendirmesinde bulundu .

Daha ö ; nce yapılan aç ; ıklamalarda benzer yoğunluğun yü ; ksekokullarda da gö ; zlemlendiği belirtilmişti . Diğer yıllara kıyasla bu yıl yü ; ksekokullara kayıt iç ; in başvuranların oranında da yü ; zde on sekizlik bir artış olduğu belirtiliyor .