Düzce'de duygulu anma

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 10. yılında, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, Belediye Başkanlığı'nın organizasyonuyla anma programı düzenlendi. Depremde hayatını kaybedenler Kuran-ı Kerim ve dualarla anılırken, depremde Gölyaka'da yaşanan yıkımların gösterildiği slâyt gösterisi esnasında duygulu anlar yaşandı.

Düzce'de duygulu anma
 

Gö ; lyaka Belediye Parkı ' nda dü ; zenlenen anma programına , Sayıştay Başkanı Recai Akyel , Dü ; zce Valisi Bü ; lent Kılınç ; , Dü ; zce Belediye Başkanı İsmail Bayram , Dü ; zce İl Emniyet Mü ; dü ; rü ; Zekeriya Kahraman , Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Bü ; yü ; k , Gö ; lyaka Belediye Başkanı Nihat Ç ; elik , Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz , Gö ; lyaka Kaymakamı Mehmet Ali Ö ; zkan ve 5 bin civarında vatandaş katıldı . Park girişinde sergilenen deprem resimleri halk tarafından bü ; yü ; k ilgi gö ; rdü ; .

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda , Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunduktan sonra dualar edildi . Programda konuşma yapan Sayıştay Başkanı Recai Akyel , 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini birlikte yaşadıklarını belirterek , ' Hem 17 Ağustos ' ta , hem 12 Kasım ' da unutulmayacak anılarımız oldu . Ve dua ediyoruz ki Allah o gü ; nleri bir daha bizlere gö ; stermesin . Gö ; lyaka ve Gö ; lyakalılar ' ı unutmak mü ; mkü ; n değil . Sizlerin durumları hakkında gerek Belediye Başkanımız , gerek eşraftan tanıdığımız bazı arkadaşlarla zaman zaman telefonda da gö ; rü ; şü ; yoruz . Ancak Her 17 Ağustos ' ta mü ; mkü ; n olduğu kadar sizlerle beraber olmaya ve Gö ; lyaka ' da bulunmaya gayret sarf ediyorum . 17 Ağustos ve 12 Kasım ' da , Gö ; lyaka ' daki vatandaşlarımızın gö ; stermiş olduğu metaneti , sabır ve dayanıklılığı her zaman ve her yerde dile getiriyor ve kutluyorum . Gö ; lyaka ' nın depremlerde sonra iyiye gittiğini gö ; rmekten mutlu oluyorum . Ve ü ; mit ediyorum ki ileriki gü ; nlerde Gö ; lyakalı daha da mutlu olacak . Ancak depremlerde yaşananları ve ö ; lenleri unutmak mü ; mkü ; n değil . Ö ; lenlere Allah ' tan rahmet , yakın ailelerine sabır diliyorum ' şeklinde konuştu .

Dü ; zce Valisi Bü ; lent Kılınç ; , yaşanan depremlerden ders alınması bakımından , deprem şehitlerinin anılmasına ihtiyaç ; olduğunu belirtti . Vali Kılınç ; , ' Bu tü ; r anma tö ; renlerine bizim ihtiyacımız var . Neden? Ç ; ü ; nkü ; hatırlayarak , deprem gibi , sel gibi , yangın gibi pek ç ; ok musibete karşı alacağımız tedbirlerle , bu tü ; r musibetlere hazırlıklı olmalıyız . Ü ; lkemiz bu yö ; resi itibariyle deprem bö ; lgesi . Geç ; mişte depremler olmuş , gelecekte yine olacak , bilim adamları bunu sö ; ylü ; yorlar . Dolayısıyla , depreme hazırlıklı olmak , bizim temel gö ; revimiz . ' ifadelerini kullandı .

Gö ; lyaka Belediye Başkanı Nihat Ç ; elik , 10 yıl ö ; nce maddi ve manevi kayıplara uğradıklarını belirterek , ' Biz bu depremde 106 vatandaşımızı kaybettik . Bunun yanında insanlarımızın 20 yıl , 30 yıl , 40 yıl birikimleri olan binalarını ve iç ; lerine aldıkları eşyalarını bu depremle birlikte kaybettik . Tek sö ; yleyebileceğimiz şey şudur : Bü ; tü ; n yıkılanlar yerine yeniden yapılıyor , tek geriye getirmeyeceğimiz 106 vatandaşımıza gö ; revimizi ancak bu anma programlarıyla yerine getiriyoruz . Ben onlara tekrar Cenab-ı Allah ' tan rahmet , yakınlarına da sabr-ı cemil diliyorum . ' diye konuştu .

Gö ; lyaka Mü ; ftü ; sü ; Mü ; nü ; r Gö ; rgü ; n de yaptığı konuşmada , musibetlerin meydana gelmesinde etkili olan insan kaynaklı sebepleri şö ; yle sıraladı : ' Birincisi fert ve toplumların maddi hatalarıdır . Maddi hatamız sebebiyle , buralar deprem bö ; lgesidir , iki buç ; uk kat verilmiş ise , ü ; ç ; kat yapmak maddi hatadır . Allah teâ ; lâ ; buyuruyor ki , ' Yapacağınız bir şeyi gü ; zel yapın . Ç ; ü ; nkü ; Allah gü ; zel yapanları sever . ' Şartlarına uyarak iş yapanları sever . Ö ; yleyse bundan sonra depremi akılda tutarak inşaatlarımızı yapmamız gerekir . İkinci boyutu ise , ilahi iradeye başkaldırı olursa bö ; yle felaketler olabilir . Ü ; ç ; ü ; ncü ; sü ; yse , kul hakları ihlal edilirse olabilir . Mazlumun duası mü ; stecaptır . Peygamber Efendimizin deyişiyle 3 kişinin duası reddolunmaz . Bunlardan birisi de misafir ve mazlumun duasıdır . Onun iç ; in kul hakkı ihlal edilirse bö ; yle musibetler olabilir . Bir de kullukta kusur . Bu da deprem gibi musibetlerin , bizi ü ; zecek olan olayların meydana gelmesindeki sebeplerin insani boyutunu teşkil ediyor . Umarım bundan 10 yıl ö ; nce yaşadığımız bu felaketi ve sıkıntıyı Rabbim bir daha bize gö ; stermez . '

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremde Gö ; lyaka ' da 105 vatandaş hayıtını kaybetmiş , 400 vatandaş yaralanmış , bin 150 daire ve 400 işyeri hasar gö ; rmü ; ş ve yıkılmıştı . Bu gö ; rü ; ntü ; lerin gö ; sterildiği slayt gö ; sterisi esnasındaysa o gü ; nleri yeniden hatırlayan vatandaşlar , duygulu anlar yaşadı .

Program , pilav , et ve ayran ikram edilmesiyle son buldu .