Tiyatroda DTP'nin kararına tepki

Diyarbakır Şehir Tiyatrosu, DTP'nin kapatılması üzerine perde açmayarak protesto etti.

Diyarbakır Şehir Tiyatrosu, Nobel ödüllü yazar Harold Pinter'ın yazdığı oyununun prömiyerini, DTP'nin kapatılması üzerine perde açmayarak protesto etti. Prömiyere gelen seyirciler ve sahnede yerlerini alan oyuncular, alkışlarla sahneyi terk etti.

Nobel ödüllü ünlü yazar Harold Pinter'ın başta Diyarbakır olmak üzere cezaevlerindeki sorunları yerinde görmek ve konuya dikkat çekmek için geldiği Türkiye'den döndükten sonra kaleme aldığı Dağ Dili adlı oyun için Diyarbakır Büyükşehir Tiyatro oyuncuları üç aydır çalışıyordu. "Zimane Çiya" olarak Kürtçe'ye çevrilen ve provaları biten oyunun prömiyeri, DTP'nin kapatılma davasının sonuçlandığı güne denk geldi. Oyunu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de izleyecekti. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin

DTP'nin kapatılma kararını açıklaması üzerine Başkan Baydemir, DTP İl merkezine gitti. Oyunun prömiyeri için gelen seyirciler, salonun kapısında hapishane kapısı dekorundan bir cezaevine ziyaretçi olarak geldiklerini hissetmeleri için elleri mühürlenerek geçirildi. Ellere oyunun Kürtçe adı olan Zimane Çiya damgası vuruldu. Seyirciler yerlerini aldıktan sonra oyuncular tek tek sahneye çıktı.

Oyunculardan Kemal Ulusoy, sahnelemek istedikleri oyunun baskı altında olan bir halkın hikayesi olduğunu belirterek, yazar Harold Pinter'ın bu nedenle oyunu kaleme aldığını söyledi. İzleyicilerden özür dileyen Ulusoy, DTP'nin kapatılması ve iki milletvekilinin düşürülmesini aslında Kürt halkının iradesinin düşüncesinin yasaklanması anlamına geldiğini savundu. Ulusoy, "Karar aslında, Kürtlerin kültür ve sanatının da kapatılması, barışın önünün kesilmesi anlamına geliyor" dedi. Ulusoy'un konuşmasının

ardından oyuncular, DTP'nin kapatılmasını alkışlarla protesto etti. Seyirciler de ayağa kalkarak bu protestoya katıldı. Protesto esnasında gözleri dolan yönetmen Luciano Logna da protestoya alkışlarla eşlik etti.

Oyunun prömiyeri, 18 Aralık Cuma günü saat 20.00'ye ertelendi.