Türk Dünyasında Yahudi Kimliği

New York'ta düzenlenen 'Türk Dünyasında Yahudi Kimliği' sempozyumunda, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan'ın önde gelen Musevi kuruluş temsilcileri, hayat deneyimlerini izleyenlerle paylaştı.

Türk Dünyasında Yahudi Kimliği
Toplantıda Türk ve Yahudi toplumlarının dostluklarından örnekler verilerek, Musevilerin başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan ve Özbekistan'da barış ve güvenlik içinde yaşadıkları belirtildi.

Sempozyum kapsamında ''Türkiye'de Yahudiler'', ''Türk Dünyasında Yahudi Mirası'' ve ''Sanat, Müzik ve Film Endüstrisi'' ana başlıkları altında 3 panel düzenlendi.

TCA'nın toplantıda konuşma yapan hukuk danışmanı David Saltzman, Yahudilerin Türkiye'de ve ABD'de istedikleri şekilde ve güvende yaşayabildiklerine dikkati çekerken, Columbia Üniversitesinden Alan Cordova da Rodos ve Marmara Bölgesinden ABD'ye gelen Yahudilerin geçmişini anlatan bir sunuş yaptı.

Cordova, sunuşunda İkinci Dünya Savaşı'nda en az 42 Yahudi aileyi soykırımdan kurtaran Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen'e de yer vererek, onun gibi pekçok Türk diplomatın bulunduğunu ifade etti.

Ünlü Luca Luca markasının genel müdürü Yıldız Yüksek Blackstone da konuşmasında, İzmir'de Yahudi bir ailenin kızı olarak Müslüman ve Hristiyan ailelerinin çocuklarıyla aynı okullara gittiğini, Türkiye'de yaşadığı güzel hayatı ve her yıl İzmir'e ailesinin yanına dönüşünü anlattı.

Blackstone bir soru üzerine, her ne kadar yönetimi Türklerin elinde de olsa Luca Luca'nın bir İtalyan markası olduğunu, ancak son dönemde avronun aşırı yükselmesiyle Luca Luca markasının da İtalya'nın dışında ilk olarak Türkiye'de deri üretimi yapmaya başladığını söyledi.

ATAA Başkanı Günay Evinch ise gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'deki Musevi toplumunun Türkiye'yi her zaman yakından takip ettiğini ve ABD'deki Türklerle işbirliği yaptığını belirterek, bu tür toplantılara önem verdiklerini kaydetti.

Evinch, ''Bugünkü sempozyum yeni bir girişim değil, ama yeni olan tarafı bu toplantının böyle önemli bir merkezde, Musevi merkezinde, özellikle Musevi toplumuna yönelik olarak yapılması'' dedi.