Türkiye 'rest' çekti

Türkiye ikili ilişkilerde yeni bir krize izin vermeden Konya'da İsrail pilotlarının eğitim amaçlı uçuş yapacağı tatbikatı iptal etti.

İsrail'in Konya'da askeri pilotlarını eğitmek için aldığı izin dolaylı olarak Ankara Hükümeti tarafından engellendi.

'Anadolu Kartalı' tatbikatının uluslararası kısmı iptal edildi. Türkiye ile İsrail arasındaki askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde, İsrail uçakları en son geçen yıl sonbaharda, Konya merkezli yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılmışlardı.

ORTADOĞU'YA GÜÇLÜ MESAJ

Yapılan planlamalar çerçevesinde, İsrail pilotlarının bu yıl da Konya'da 12 - 24 Ekim'deki askeri tatbikata katılmaları bekleniyordu. Tatbikatta, ABD, İtalya ve NATO uçakları da yer alacaktı.

ULUSLARARASI KISMI İPTAL EDİLDİ

Ancak Türkiye, sürpriz bir kararla, Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası bölümünü iptal etti. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği sözcüsü Amit Zarouk da tatbikatın uluslararası bölümünün iptal edildiğini doğruladı. Zarouk, sadece İsrail'in değil, tatbikata katılmaları planlanan diğer ülkelerin de bu yıl tatbikatta yer almayacaklarını, önümüzdeki yıllarda yapılacak tatbikatlar konusunda ise herhangi bir karar bulunmadığını söyledi.

Ancak Ankara diplomatik kulislerde, bu 'iptal', Türkiye'nin doğrudan İsrail'i karşısına almadan bulduğu bir 'formül' olarak yorumlandı.