Her 4 kişiden 1'i müslüman

Din üzerine ilk kez bu kadar kapsamlı bir araştırma yapıldı ve dünyada bulunan Müslüman sayısı belli oldu.

Kamu Hayatı Forumu adlı kuruluş ve Pew Din yetkililerince yapılan, en kapsamlı din araştırması sonucunda, dünyada her 4 kişiden 1'inin Müslüman olduğunu ortaya çıktı.

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan kuruluş tarafından 3 yıldır yürütülen araştırmanın 232 ülke ve bölgedeki nüfus sayımı bilgilerine, demografik çalışmalara ve genel nüfus analizlerine dayanılarak yapıldığını belirten yetkililer, sadece birkaç yılı kapsayan verilerin bulunduğu yerlerde ise bu verilerin 2009 yılında ulaşacağı rakamların hesaplandığını kaydetti.

Üzerinde pek çok tahminin yapıldığı Müslüman nüfus hakkında ilk kez kesin bir rakam veren araştırma, dünyadaki Müslümanların genel bir portresini de çizdi.

EN YOĞUN OLAN ÜLKE: ENDONEZYA


Müslüman nüfusun 3'te 2'sinin 10 ülkede yaşadığını ortaya koyan ve Türkiye'yi de Asya kıtası içinde gösteren araştırma sonuçlarına göre, bu ülkelerden 6'sı Asya'da (Endonezya, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, İran ve Türkiye), 3'ü Kuzey Afrika'da (Mısır, Cezayir ve Fas) 1'i de Sahra Altı Afrikası'nda (Nijerya) bulunurken, dünyada Müslüman nüfusun en yoğun olduğu ülke ise 203 milyon Müslüman nüfusun yaşadığı Endonezya. Araştırmada bu ülkede yaşayan Müslüman nüfusun tüm dünya nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturduğuna dikkati çekildi.

MÜSLÜMAN NÜFUSUNUN 5'TE BİRİ AZINLIK

Nüfus yapısındaki eğilimlerini ortaya çıkaran araştırma sonuçlarına göre, dünyadaki Müslüman nüfusun 5'te birini oluşturan 317 milyon kişi Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde yaşıyor.

Araştırmaya göre, azınlık olarak yaşayan Müslümanların 4'te 3'ü Hindistan (161 milyon), Etiyopya (28 milyon), Çin (22 milyon), Rusya (16 milyon), Tanzanya'dan (13 milyon) oluşan 5 ülkede bulunuyor.

AVRUPA KITASINDA TOPLAM NÜFUSUN 5'TE BİRİ MÜSLÜMAN

Araştırmanın diğer çarpıcı sonuçlarına göre, Avrupa kıtasının toplam nüfusunun 5'te birini Müslümanlar oluşturuyor. Avrupa'da yaşayan Müslüman nüfusu 38 milyon olarak gösteren araştırmada, 4 milyon Müslüman’ın yaşadığı Almanya'daki Müslüman nüfusun neredeyse Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan 4,6 milyon Müslüman nüfusa eşit olduğuna dikkati çekiliyor.

Araştırma sonuçları, Fransa'da yaşayan Müslümanların sayısının Almanya'dakilerden daha az olduğunu, buna karşın bu ülkedeki Müslüman nüfusun ülkenin genel nüfusa oranının Almanya'dakinden daha yüksek olduğunu gösterdi.

Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, ayrıca dünyadaki Hristiyan nüfus hakkında benzer bir araştırmaya gelecek yıl başlanacağı duyuruldu.