'Etik' kavramına medyanın ihtiyacı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Hasan Tahsin Fendoğlu, demokrasilerde dördüncü güç olan medyanın 'etik' kavramına kendisinin de ihtiyacının olduğunu söyledi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Muharem Temizel Konferans Salonu'ndaki "Medya ve Etik" konulu sempozyumun açılışında konuşan Fendoğlu, hazırlanan yeni RTÜK yasasıyla önce halkın ihtiyaçlarına cevap vermeyi düşündüklerini belirtti. RTÜK'ün önceden denetleme ve sansür yetkisinin bulunmadığını hatırlatan Fendoğlu, ''Halkımız ne istiyor? Medyanın talepleri ne? Medya neler bekliyor? Daha güçlü bir medya, sivil toplum kuruluşu nasıl oluşturabiliriz? Daha güçlü bir Türkiye'nin oluşumuna medya nasıl katkıda bulunabilir? Bunlar bizim temel ilkelerimiz oldu. Analog yayıncılıktan dijital yayıncılığa geçme konusunda önemli ilkeleri benimsedik.'' diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl ise, dünyanın basın anlamında sınır tanımadığını söyledi. Prof. Dr. Bingöl, medyanın görevinin toplumu aydınlatmak olduğu belirtti.

Bingöl, "Medyanın görevi, toplumu aydınlatmaktır. Aynı zamanda toplumun istediklerini yöneticilere iletmektir. Çünkü siz medyada bir haberi verdiğiniz zaman o haber hem medyada yöneticilere gitmekte hem de toplum aydınlatılmakta. Ama toplum doğru aydınlatılıyor mu? Aydınlatılmıyorsa bunun ne gibi zararları var? Özellikle demokrasiden, demokratik açılımdan bahsedildiği bu dönemlerde, medyanın acaba vermiş olduğu haberler ne kadar demokrasiye uygun? Acaba ne kadar taraflı?'' diye konuştu.