Baykal'a saygızlık yakışıyor

Kanal 24'te yayınlanan Açık Görüş isimli programa konuk olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bu ülkenin Meclis'inden seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'na saygı göstermemek doğrusu Baykal'a çok yakışıyor” dedi.

Sayın Baykal’ın Sayın Cumhurbaşkanı ile ilgili bir açıklaması vardı; “Damat Ferit bile bu kadarını yapmamıştı” dedi. Meclis açılışında da Sayın Gül’ün konuşmasına eleştirisi vardı. Siz bu konuşmayı nasıl buldunuz sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç aynen şu cümleleri sarf etti.

“Konuşmayı gayet olumlu buldum, çok uzun değildi, sanıyorum 30 sayfa kadardı. Orada kullanılan cümleler çok ince düşünülmüş ve konuşulmuş cümlelerdi; Türkiye’yi kapsayan, kucaklayan cümlelerdi. Ama saygısız davranmayı kendisine şiar edinmiş bir partinin genel başkanının ‘çok beğendim’ demesini doğrusu beklemiyorduk. O parti mecliste Cumhurbaşkanı girdiği zaman ayağa kalmayan bakışlarıyla adeta Cumhurbaşkanı’nı protesto ettiğini oturduğu yerden gösteren bir parti. Sadece bir tek Algan Hacıoğlu ‘gelenekler bunu gerektiriyor’ diye ayağa kalktı. MHP ayağa kalktı, DTP ayağa kalktı. 500 kişilik Meclis’te 80 kişilik CHP ayağa kalmadı. Ama aynı CHP Şimon Perez Meclis’e girdiğinde ‘zappadanak’ ayağa kalmıştı. Benim bulunduğum bir oturumda Portekiz Cumhurbaşkanı geldiğinde ‘sapır sapır’ ayağa kalkmıştı. Portekiz Cumhurbaşkanı’na göstermiş oldukları saygıyı bu ülkenin Meclis’inden seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’na göstermemek doğrusu Baykal’a çok yakışıyor.”

“Neden bu saygıyı göstermiyorlar?” sorusunu da Arınç şu şekilde cevapladı; “Kıskançlığa bağlıyorum, nefrete bağlıyorum, çekememezliğe bağlıyorum. Çünkü Sayın Baykal siyasi hedeflerinin hiç birisinde başarılı olmuş bir insan değildir. Bu Cumhurbaşkanı’nı seçtirmemek için de elinden geleni yaptı ama bu Cumhurbaşkanı’nı Meclis seçti ve 3. yılına girdi. Çok da başarıyla görevini yapıyor. Bunu görmek bir takım insanlara çok acı geliyor.”