Sarkisyan 14 Ekim'deki maça geliyor

İki ülke arasındaki protokollerin imza tarihi, iki ülkenin ortak yazılı açıklamasıyla duyurulacak. Protokollerin 10 Ekimde imzalanması bekleniyor, ancak bu konuda henüz resmi bilgi bulunmuyor.

Sarkisyan 14 Ekim'deki maça geliyor
Protokollerin İsviçre'nin Zürih kentinde yapılması öngörülen imza törenine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın katılması bekleniyor.

SARKİSYAN: ENGEL YOK

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, bir süre önce 1915 olaylarının Türkiye ile uzlaşmayı engelleyecek bir konu olmadığını söylemişti. Taraflar biri diplomatik ilişki kurulması, diğeri de ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan iki protokolü paraf etmiş, imzalanmaları öncesinde ise altı hafta boyunca kamuoylarına danışmayı kararlaştırmıştı. Ancak tarafların önünde 1915'te yaşanan olaylar ve Dağlık Karabağ meselesi gibi ciddi sorunlar bulunuyor.

SARKİSYAN'A PARİS'TE PROTESTO

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile yakınlaşma çabalarının yurtdışında yaşayan Ermenilerde yarattığı kaygıyı gidermek amacıyla geçen hafta uluslararası bir tura çıkmıştı. Sarkisyan, Paris'te Ermenilerin soykırım anıtı olarak diktiği Komitas Anıtı'na çelenk koymaya çalışırken protesto edildi.

AZERİ ÇEKİNCESİ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elhan Poluhov ise "Bizim pozisyonumuz, Türk lider Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine bina edilmiştir" demişti. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da her şey yolunda gider ve karlıklı adımlar atılırsa iki ülke arasında 1993'ten bu yana kapalı olan sınırın yeni yıla doğru açılabileceğini söylemişti. Ermeni-Azeri ihtilafının çözülmesinin önemine de işaret eden Davutoğlu, bu ilişkilerin normalleşmesinin de vizyonlarının bir parçası olduğunu kaydetti.

SARKİSYAN MAÇA GELİYOR


Sarkisyan'ın 14 Ekim'de Dünya Kupası karşılaşmasını izlemek üzere Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor. Daha sonra da bu protokoller ulusal parlamentoların onayına sunulacak.

Türkiye ve Ermenistan ilişkileri, geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'da Türkiye ile Ermenistan futbol milli takımlarının oynadığı Dünya Kupası eleme grubu karşılaşmasını izlemesiyle başlayan ve futbol diplomasisi adı verilen süreçle düzelmeye başladı.

Taraflar ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan yol haritası üzerinde geçen Nisan ayında uzlaşma sağlamıştı. Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik hareketlilik konusunda, Dağlık Karabağ sorununun çözümü amacıyla 1992'de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu'na da bilgi veriliyor.