Merkez Bankası paraları değiştirecek

Merkez Bankası Domuz gribi bulaşma ihtimalini göze alarak banknotları sürekli yenileyecek.

Merkez Bankası paraları değiştirecek
Merkez Bankası domuz gribine karşı tedbir almak amacıyla eski ve yıpranmış paraları değiştirme kararı aldı.
Alınan karara göre, Merkez Bankası, dolaşımdaki banknotları mümkün olduğunca temiz kupürlerden oluşan bir kompozisyon içinde bulundurulması için hizmet ağını genişletecek şekilde Ziraat Bankası şubeleri nezdinde banknot depoları açtı. 14 ilde banknot deposu açan Merkez Bankası, gelen paraları inceleyerek, yıpranmış banknotları kabul ediyor. Araştırmalar sonucunda bakteri izine rastlandığı takdirde ise paralar imha ediliyor.

PARALARI DEĞİŞTİRİN

Banknot işleme sistemlerinin çalışmalarının olumsuz yönde etkilenmemesi için yırtılmış banknotların naylon bantlarla yapıştırılmaması, cüzdan kullanma alışkanlığının edinilmesi, vatandaşların ellerine geçen eskimiş ve yıpranmış banknotları Merkez Bankası şubeleri veya bankacılık sistemi aracılığıyla değiştirmeleri öneriliyor.

Merkez, bunun yanı sıra internet sitesi üzerinden ayrıca “Parayla temastan sonra ellerinizi yıkayın” uyarısı yaptı.

Merkez Bankası’nın internet sitesinde yer alan bilgide, yapılan araştırmaların, bazı mikroorganizmaların yıpranmış ve kirli banknotlarda daha yüksek oranda ürediğini gösterdiği, koruyucu sağlık önlemlerinin yanı sıra yıpranmış ve kirli banknotların insan sağlığı üzerindeki olası olumsuz etkilerinden uzaklaşmanın en etkin yollarından birinin “bu banknotların yenileriyle değiştirilmesi ve olabildiğince yeni, temiz banknotların kullanılması” olduğu belirtildi.

PARAYLA UĞRAŞANLAR DİKKAT ETMELİ! 

Yapılan araştırmalara göre, bazı mikroorganizmaların yıpranmış ve kirli banknotlarda daha yüksek oranda ürediği ve vezne çalışanlarında cilt enfeksiyonları, apse ve gastroenterit gibi enfeksiyonlara yol açtığı ortaya çıktı. Dolaşımda bulunan banknot kalitesinin artırılması amacıyla; banknotların yıpratılmaması için gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi, banknotların üzerine yazı yazılmaması, buruşturulmaması, delinmemesi ve yırtılmaması gerekiyor.