Kocatepe'de sempozyum başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen 13. Ulusal Finans Sempozyumu dün başladı. Katılımın yoğun olduğu sempozyumun ilk gününde ekonomik kriz görüşüldü.

Sempozyuma Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’nın yanı sıra AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ATSO Başkanı Hüsnü Serteser PMYO Müdürü Hasan Şahin bürokratlar sivil toplum kuruluşu temsilcileri akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

13. Ulusal Finansal Sempozyumu’nun açılışında konuşan Vali Haluk İmga küreselleşmenin hızlandığı ve ülkeler arasındaki fiziksel sınarlarının önemini kaybetmeye başladığı bir dönem olduğumuzu söyledi. Sovyetler Birliği’nin çözülmesi ve soğuk savaş döneminin bitmesiyle birlikte ekonomik sosyal yasal ve teknolojik gelişmeler önce malların daha sonra teknolojinin insanların ve paranın serbest dolaşımının kolaylaştığını dile getiren Vali İmga serbestçe dolaşan bu faktörler arasında paranın dolaşımının yol açtığı durumlar ilginç olduğunu kaydetti.

SICAK PARA DOLAŞIMI
Bunlardan ilkinin bir ülkenin başka bir ülkedeki yatırımlarının ve bu yatırımların arkasındaki büyük şirketlerin ülke ekonomisine etkileri olduğunu belirten İmga “Para bir ülkeden başka bir ülkeye hareket ettiğinde uluslar arası sermaye dönüşmektedir ki gönümüzde bu sermaye miktarı 1 trilyon Doların üzerindedir. İkincisi ise doğrudan yatırımı niteliğinde olmayan sıcak paranın dolaşımıdır. Bilişim teknolojisindeki sağladığı kolaylıklarında etkisiyle kolayca yer değiştirebilen sıcak para menkul kıymetler borsalarını bankacılık sistemini dolayısıyla ekonomik sistemi kırılgan hale getirmiştir. Geçen Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan ve etkileri diğer ülkelere yayılan küresel finans krizi de bu etkiden kaynaklanmıştır.” dedi.

KRİZ ÜLKELERE YAYILIYOR
İmga finansal sistemdeki kaynak bolluğu ve kaynakların karlı alanlara konut sektörüne kredi olarak aktarılmasının bu alanda ki talep patlamasına bağlı olarak gerçek olmayan değer yükselmesine yol açtığını belirtti. Vali Haluk İmga kredilerin geri dönmemesi ve konutların gerçek değerinden satılabilmesi bankacılık ve sistemden kaynak sağlayan şirketleri krize soktuğunu küresel bağlantıları nedeniylede krizin diğer ülkelere de yayıldığını ifade etti.

DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK
İmga AKÜ’nün ev sahipliğinde yapılan 13. Ulusal Finansal Sempozyumu’nun yaşanmakta olan küresel finans krizinin etkilerini ve etkilerden nasıl korunacağını krizin nasıl aşılacağını ele alacağını ve konuya ışık tutarak belli çözümleri önereceğine inandığını sözlerine ekledi.
Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış da bu sempozyumu 13 seneden bu yana yürüttüklerini söyledi. Sempozyum sayesinde ülkede çok başarılı faydalı ülke çapında yararlı işler yaptıklarına inandığını dile getiren Sarıkamış bu çalışmaların üniversiteler tarafından da desteklendiğini bildirdi.

AKÜ’YE TEŞEKKÜR
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise yaptığı konuşmasında “Ülkemizde eğitim kurumlarının özellikle de meslek hayatına atılmadan önce eğitimin son aşamasını oluşturan üniversitelerin ülke kalkınmasındaki yeri ve önemi tartışılmaz. Bu alanda gerek yetiştirdiği nitelikli insan gücü gerekse sanayi – kent işbirliğini etkin kullanarak gerçekleştirdiği hizmetlerle öne çıkan Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin düzenlediği 13. Ulusal Finans Sempozyumu da üniversitelerin ekonomik toplumsal sorunların tartışılmasında ve çözümünde katkısı ve söz sahibi olmasının güzel bir örneğidir. Bu nedenle üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Sayın Ali Altuntaş nezdinde sempozyumu düzenleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin değerli öğretim üyelerine ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

GÜVENSİZLİK HIZLA YAYILDI
“Piyasalarda ardı ardına yaşanan şoklar yatırımları etkiledi” diyen Serteser;“Güvensizlik hızla yayıldı ekonomiyi ayakta tutan üretim-istihdam-tüketim dengesi bozuldu. Büyümedeki yavaşlama işsizliği çığ gibi büyüttü. Sektörler küçüldü devler üretimi durdurdu ya da tamamen kapandı. Cumhuriyet tarihimizin ikinci büyük küçülmesini yaşıyoruz. Keza işsizlik oranında dönemsel düşüşler olsa da vahim sayılacak bir oranla karşı karşıyayız. Tüm sayısal veriler krizin etkilerinin derinliğini gösteriyor zaten. Nedenleri olası sonuçları üzerine de uzun tartışmalar yürütüldü ne zaman nasıl biteceği üzerine çeşitli senaryolar yazıldı. 2008 yılının ilk günlerinden bu yana hepimizin en yakından takip ettiği gündem şüphesiz küresel mali kriz oldu”

BİTMEYEN KRİZ OLMAMIŞTIR
Şu ana kadar dünya üzerinde bitmeyen krizin olmadığını da sözlerine ekleyen Serteser; “Ne kadar büyük olursa olsun bu kriz de atlatılacaktır. Ama olduğumuz yerde kıpırdamadan bizim adımıza birilerinin çözmesini beklemedenüreterek verimliliği artırarak istihdamı sürdürerek ve tüketimi devam ettirerek bu dönemi en az hasarla atlatmanın yollarını bulacağımıza inanmak zorundayız. Birlikte iş yapma kültürünü hızla yeniden canlandırmamız gereklidir. Elbette ki krizin karakteri gereği bizim ya da ülkelerin tek tek alacağı önlemler yeterli olmayabilir. Ama sağlanacak koordinasyon ve küresel mücadeleyle eskisinden güçlü bir küresel ekonomi hayal değildir. Finans sempozyumu dolayısıyla dünya gündeminin en önemli konusu hakkında çok değerli çalışmalarını bizimle paylaşacak olan saygıdeğer akademisyenlerimize ve sempozyumu gerçekleştiren Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bir kez daha huzurlarınızda teşekkür eder saygılarımı sunarım.

KATILIM YOĞUN OLDU
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonker ise “Geleneksel hala gelen bu güzel bilimsel birlikteliğin temeli 1996 yılında Yapı Kredi Bankası’nın İstanbul Bayramoğlun’daki tesislerinde Prof. Dr. Cevat Sarıkamış’ın ev sahipliğinde sınırlı sayıda öğretim üye ve yardımcısının katıldığı toplantıda atılmıştır. 1997 yılında Prof. Dr. Semih Büker Eskişehir Anadolu Üniversitesi tesislerinde benzer bir toplantı düzenlenmiştir. Daha sonra 4-7 Mayıs 1998 tarihleri arasında Prof. Dr. Ali Ceylan’ın ev sahipliğinde Uludağ Üniversitesi Kirazlıyayla Tesislerinde Türkiye’deki finans öğretimine ilişkin bir dizi tavsiye kararlarının da alındığı “Finansal Eğitimi Sempozyumu” düzenlenmiştir. Bu beraberlikten sonra finans sempozyumları kurumsallık kazanmış ve geçen 13 yıllık süreçte katılımcı sayısı ve tebliğlerin kalitesi bakımından hep yükseliş göstermişti”

KAPİTALİST SİSTEM 9 CANLIDIR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Ali Altuntaş ise sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Altuntaş “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Başlangıçta çok uzun bir konuşma metni hazırlamıştım. Fakat bu sempozyumun ne kadar ciddiye alındığını görünce bu konuşmadan vazgeçtim. Krizlerin kapitalizmin yarattığı bir olgu olduğunu anlatacaktım. Kapitalist sistem 9 canlıdır. Bunu da atlatır. Çok daha iyi refah dönemine girilir.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Ali Altuntaş AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altunkaya ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser Alp Sucukları Yetkilisine birer plaket takdim etti. Panel Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Kesik Devlet eski Bakanı Ayfer Yılmaz Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından Doç. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen Halk Yatırım Genel Müdürü Hasan Egesoy panele konuşmacı olarak katıldı.

İŞSİZLİK SORUN
Panelin ilk konuşmasını Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Kesik yaptı. Kesik “Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisi” hakkında bilgiler verdi. Kesik; “1973-1974 yılında petrol krizi ile karşılaştı. Petrol fiyatlarında aşırı yükselme görüldü. 2007 yılında ise mortgage krizi görüldü. 2007 öncesinde istikrar düşük enflasyon yüksek büyüme Likidite bolluğu olumlu beklentiler. Ancak düzelme yavaş yavaş olacak. GSYH büyümeleri 2008-2009 yükselen piyasalara sermaye hareketleri tavana vurdu. Dünya’da tasarruf oranlarında Çin tasarruf eden ülke. Dünyada işsizlik sorun olmaya devam edecek” dedi.

ŞEFFAF DEĞİLLER
Panelin 2’inci konuşmasını ise Devlet eski Bakanı Ayfer Yılmaz yaptı. Yılmaz konuşmasında; Bu krizin aşılabilmesi için öncelikle doğru teşhisler yapılması gerekiyor. Aslında piyasaların anlatılan kadar şeffaf olmadıkları ortaya çıktı. Reel sektörlü finans sektörü arasının tekrar kapanması gerekiyor. Biz krizi hiç içselleştirmedik. Dışarıdan geldiğine inandık. Bu krizin öncesinde yaşanan bolluk dönemini hiç sorgulamadık. 2008’in başına kadar yaşanan süreçte ülkemize çok bol kaynak girdi. Bu durum Türk Lirası’nı değerli kıldı. Değerli kılarken ara malına kadar ihraç ettiğimiz malların yüzde 70’inden fazlasını ithal girdilerle elde etmeye başladık. 2000-2001 arasında verimlilik ve ihracat artışı sağlayamadık. Gelen fırsatları yeni yatırımlara aktaramadık. Küresele finans krizi olmasaydı da Türkiye’de rekabet edebilir bir büyümenin olmadığı istihdam politikasının olmadığı anlaşılacaktı. Türkiye yine kendi bölgesinde kendi krizini yaşıyor olacaktı” dedi.

İYİ OKUMAK GEREKİYOR
Merkez Bankası Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Küçüközmen ise sunumunda Kürsel finanssal kriz ve etkileri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Küçüközmen; “İşsiz okur yazarlığı büyük oyuncular Serbest yatırım fonları küçük mağdur oyuncuların anlatılanlarına inanmak zorundayız. Değişim ve değişim farklılığını doğru soruyu zamanında sorabilmesi piyasa nedir sorusunun cevabını erken teşhisederken uyarı krizin parasal konusu. Küresel finansal derinleşme son 30 yılda yükselmeye devam etti. Ne yapmalı denilirse belirsizliği ve cehaleti yönetebilmek küresel değişme ekonomi ve finansa gidişatını iyi okumak gerekiyor” dedi.

İŞSİZLİK ORANI ARTIYOR
Panelde son konuşmayı Halk Yatırım Genel Müdürü Hasan Egesoy yaptı. Global Kriz ve finansal piyasalarına etkisi hakkında sunum yapan Egesoy Küresel krizde ekonomik önlemler ve ülkelerin bireysel önlemler aldı. Avrupa ülkeleri zor durumdaki bankalarda kamulaştırmaya gidildi. Bankalara hükümetler tarafından sermaye desteği sağlandı. Avrupa ve İngiltere merkez bankalarında faiz indirimlerine gidildi. Konut Piyasasında iyileşme görüldü. İşsizlik verilerinde iyileştirme başladı ama işsizlik oranının bir süre daha artması bekleniyor. Piyasalarda stres düştükçe risk iştahı da artıyor. Risk endeksleri Mart ayından itibaren hızlı bir düşüş gösterdi. Şubat ayı ortasından itibaren 10 yıllık tahvil yukarı yönleri dikkat çekiyor. Kapasite kullanım oranının ardından Eylül’de yeniden yükselen 70.1 seviyesine ulaştı 2009 Şubat’ında zirve yapan işsizlik oranı artıyor. Risk Pirimleri kriz öncesi seviyelerinde seyrini sürdürmekte” dedi.