Phillips: Türkiye'nin en iyi dostu Suriye

The Guardian yazarı Chris Phillips, Türkiye'nin en iyi dostunun Suriye olduğunu yazdı.

Phillips: Türkiye'nin en iyi dostu Suriye
Philllips, Guardian'da çıkan makalesinde Türkiye 10 yıl öncesine kadar birbiriyle savaşacak durumdayken şimdi birbirlerinin dost olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Suriye'yle sırasıyla Hatay ve PKK sorunları nedeniyle birçok kez karşı karşıyaya geldiğini belirten Chris Phillips, iki ülkenin tarihi anlaşmazlıkları aşarak iki hafta önce imzaladıkları vize anlaşmasının tarihi bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi.

Vize anlaşmasıyla sağlanan iki ülke arasındaki serbest geçişin bölgedeki halkların arasında kardeşlik tesis edeceğini kaydeden Phillips, Başbakan Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a sürekli 'kardeşim' dediğini vurguladı.

Türkiye'nin Ortadoğu'da güçlü bir aktör olduğunun da altını çizen yazar, bunun en önemli göstergelerinden birinin de Suriye-İsrail arasındaki Golan meselesinde arasında oynamak istediği arabuluculuk rolü olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Suriye ilişkilerinin Osmanlı bakıyesinin etkisi olduğunu da vurgulayan yazar aradaki olumlu ve olumsuz tarihsel ilişkilerin yeni vize anlaşmasıyla 'sıfır problem' ilişkisine evrildiğini yazdı.