Moskova, Stalin kurbanlarını andı

Tarihin en acımacız liderlerinden biri olarak kabul edilen Josep Stalin'in kurbanları, Moskova'da düzenlenen bir törenle anıldı.

İnsan Hakları örgütünün düzenlemiş olduğu törene Stalin döneminde sürgüne gönderilen siyasi rejim kurbanı birçok kişi katıldı. Tören Rusya Federal İstihbarat binası yakınlarındaki Slovestska'da düzenlendi..Törene katılan yüzlerce kişi anıt başına çiçek bırakarak saygı duruşunda bulundular..

Daha sonra sırayla mikrofonu ellerine alarak siyasi baskı rejimi kurbanlarının isimlerini okuyan eylemciler, kurşuna dizilenlerin isimleriyle birlikte yaş, meslek ve katlediliş tarihlerini de okuması bazı vatandaşlara duygulu anlar yaşattı. Stalin kurbanları için konuşan Muhammet Ahilov isimli eylemci, "Ben 1937 yılında İnguşetya'da doğdum. 1944 yılında Stalin rejimi tarafından Kazakistan'a göç ettirildik. Anne babamı orada kaybettim. O zamandan beri vatanımıza hasretiz. 1960'larda vatana dönsek de evlerimizi geri alamadık. 1992 yılında bizi tekrar vatanımızdan kovdular. Maalesef Stalin'in devamcıları halen aramızda yaşıyor. Bunun en güzel örneği bizi yurdumuzdan kovan Osetinlerdir" şeklinde konuştu.

Sergey Popov isimli diğer bir eylemci ise, "Lenin iktidarı ele geçirmek için devrim yaptı. Fakat halkı kandırmak için bunu Büyük Bolşevik Devrimi olarak isimlendirdi. Kendisinden daha acımasız olan Stalin ise Lenin'i öldürerek onun koltuğuna oturdu. Stalin rejimi tarafından hapse atılan babam sürgünde hayatını kaybetti. Ben sürgünde doğdum. Çok zor şartlar altında yaşadık. Kardeşlerimi küçükken kaybettim. Bir tek ben sağ kaldım" dedi. 20 milyondan fazla insanın katledildiği Stalin rejimi döneminde sadece 1937 ve 1938 yılları arasında Moskova'da 30 bin vatandaşın kurşuna dizildiği belirtiliyor