NY Times:Tansiyon tükseliyor

ABD'nin en yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times bugunkü sayısında Türkiye ve Batı arasındaki tansiyonun yükseldiğini yazdı.

Amerika'da yayınlanan New York Times gazetesi, bugün sayfalarında yer verdiği bir makalede Türkiye ile Batı'nın arasındaki tansiyonun yükseldiği yorumunda bulundu. Gazete, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma beklentileri anlaşılmaz derecede artması ve yıllardır görülmemiş bir enerjiyle Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelere ulaşmasıyla eskiden beri süregelen bir sorunun Avrupa'nın ve ABD'nin canını sıktığını kaydetti: "Bu geniş ve seküler Müslüman ülke Batı yerine Doğu'ya mı dönüyor?"
Dan Bilefsky tarafından kaleme alınan makalede ABD Başkanı Obama'nın Nisan ayında gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında köprü olma rolünü övdüğü, Araplar ve İsrail arasındaki arabuluculuğu ile AB üyeliğine destek verdiği hatırlatıldı. Ancak o ziyaretten altı ay sonra şimdi Washington ve Brüksel'in bir müttefik olarak Türkiye'nin güvenirliğini sorguladıklarını ve birçok Türkün kendilerine AB'yi reddetmeleri gerekip gerekmediğini sordukları kaydedildi. Türkiye'nin köprüler inşa eden rolünün, bu ay içerisinde İsrail ile askeri tatbikatın iptal edilmesinin ardından havaya uçtuğu yorumu yapıldı.

Ardından Başbakan Erdoğan'ın İran hakkındaki duruşu da aktarılarak, Türkiye'nin İran'ın tartışmalı seçimlerinden sonra Ahmedinejad'ı ilk tebrik eden ülkelerden olduğu ve Başbakan'ın nükleer konuda İran'a çifte standart uygulandığını düşündüğü aktarıldı.

Ardından Dan Bilefsky, Fransa'nın ve Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduklarına dikkat çekerek, ABD Kongresi üyesi Robert Wexler'i, İstanbul'da bir toplantıda AB'ye karşı kullandığı şu cümleyi aktardı: "Türkiye'nin neden farklı kulvarlarda yer almak istediğini merak ediyorsanız, kendi tavırlarınıza ve politikalarınıza bir bakın."

TÜRKİYE ABD VE AB İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR MÜTTEFİK

Makalesinde Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu yazan Dan Bilefsky, Türkiye ile ilgili şu övücü ifadeleri kullandı: "Türkiye demokrasinin, serbest piyasanın ve İslam'ın iç içe yaşayabileceğini gösteren güçlü bir ülke. Kafkaslarda lider bir ülkedir. Rusya ile Ortadoğu arasındaki stratejik konumuyla bir enerji koridoru görevini üstleniyor. Afganistan'da güçlü nüfuzu var. Türkiye ile AB müzakerelerinde en ufak bir çökme büyük sonuçlara sebep olur."

Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın'ın görüşlerine de yer veren Dan Bilefsky, Kalın'ın, "ABD, Rusya'ya herhangi bir öneride bulunduğunda herkes bunu iki ülke arasında yeni bir dönem başladığını düşünerek alkışlar. Ancak Türkiye İran'a bu şekilde yaklaştığı zaman herkes Türkiye'nin yörüngesini Ortadoğu'ya doğru çevirdiğini düşünüyor."sözlerine yer