Erdoğan, İran'da basın toplantısı düzenledi

Başbakan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcı Rahim-i ile basın toplatısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıklamaları şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye bölge ve dünya barışı ile ilgili bir öneride bulunuyor. Komşularınla dost ol. Bizler 7 yıllık iktidarımızda komşularımızla dost olma politikası izledik ve başarılı olduk. Bir zamanlar savaşmanın eşiğine geldiğimiz ülkelerle çok önemli ilişkiler kurduk. Suriye ile vizeleri kaldırdık. Kapılarımızı birbirimize açtık. İran ile ilişkilerimiz memnuniyet verici şekilde gelişmektedir.

Gün geçmiyor ki bombalar patlamasın. Güm geçmiyor ki insanlar öldürülmesin. Bu küresel aktörlerin planlarının tutmadığını bir göstergesidir.

İran ve Türkiye bölgenin en önemli denge ülkeleridir. Barışın tarafı olmak zorundayız.

Bu toplantıdan önce Afganistan ve Pakistan'dan üzücü haberler aldık. Peşaver'den en son gelen bilgiye göre 80 kişi hayatını kaybetti. Bunlar küresel barışı tehdit eden unsurlardır.

ZİYARETİN NEDENİ ARABULUCULUK DEĞİL

İran'a ziyaretimiz herhangi arabulucuk nedeniyle değil. Arabulucuk ziyaetinin nedeni bölgesel ve küresel meselelerin çözümleri içindir. İran'la birlikte yapacağımız çok şey var.

İRANLA TİCARET HACMİ 6 YILDA 6 KAT ARTTI

İran Başbakanı Rahimi, iki ülke arasındaki ticaret hacmi neden 30 milyar dolar olmasın dedi. Biz de kendilerine gökten ne yağar da yer kabul etmez dedik. İran ile ticaret hacmimiz iki yılda 6 kat arttı. Bu ziyaretimizin ana esprisi budur.

DIŞ POLİTİKAMIZIN TEMELİ DOST KAZANMAKTIR

Dış politikamızla ilgili ana ilkemiz düşman kazanma dost kazan. Uluslararası bazda da uluslararası bazda da. Kaybetmek, intihar çok kolaydır. Ancak kazanmak çok zordur. Biz bunu yakın tarihimizde de gördük. İsrail ile ilişkilerimiz malum belli. İsrail ile hakkaniyet ölçüsü üzerinde ilişkilerimizi devam ettiririz. Türkiye'nin siyasi iradesinin üzerinde bir şey sözkonusu olamaz. Türkiye kendi istikametini kendisi belirler ve adımını atar.

NÜKLER ENERJİ BARIŞÇIL OLDUĞU MÜDDETÇE HERKES KULLANABİLİR

Nükleer enerjiyi insani amaçla kullanmak her ülkenin doğal hakkıdır. Buna kimse engel olamaz. Türkiye'de kullanır İran'da...

Hala Gazze için toplanan paraların harcanmasına başlanamadı. 5 bin insan öldürüldü. Bunlara sessiz mi kalacağız. Bizim amacımız bölgedeki barışa katkı vermek. Her ülkenin Gazze'ye yardım sürecine katılması gerekir."