'Adam's Festival' İtalya yolunda

Kürt kültürünün başlıca değerlerinden biri olan dengbej geleneğini konu edinen 'Adam's Festival' adlı belgesel filmin, 2010 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek olan uluslararası RİFF Film Festivali'nde gösterilmek üzere İtalya'ya gönderildiği açıklandı.

2009 yılının Mayıs ayında çekilen filmin, Doğu Anadolu'da yaşayan Kürt kökenli yurttaşların halen yaşattıkları geleneksel değerlerinin tüm dünyada tanınması açısından önem taşıdığı dile getirildi. İletişim araştırmacısı ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen filmin çekimleri için Van'da bir mahallenin tümüyle filmin çekimlerine katıldığı, mahallede yaşayan tüm yurttaşların geleneksel giysileriyle Nevruz geleneklerini canlandırdığı öğrenilirken, uluslararası festivaller için İngilizce olarak hazırlanan filmde Nevruz'un tüm insanların kutladığı bir insanlık bayramı olduğu, bu nedenle adının, "İnsanların Bayramı" anlamına gelen "Adam's Festival" olarak belirlendiği vurgulandı.
Yardımcıları Mehmet Akkoş, Tevfik Çoksu ve Sakine Öztürk'le birlikte özenli bir çalışmayla filmi hazırladıklarını belirten yönetmen Prof. Cereci, Kürtlerin geleneksel değerleriyle tüm insanlığa insancıl ve barışçıl iletiler aktardığını, Kürt geleneklerinin bir o kadar da insanları sevgiye dostluğa çağırdığını dile getirdi. Filmin çekimi için oluşturulan dengbej ortamında tam anlamıyla bir iletişim ve sevgi atmosferi oluşturulurken, dengbejlerin söyledikleri şarkılar içinde çok değerli tarihi bilgiler ve dersler bulunduğu belirtildi.
"Adam's Festival" adlı film Kürtlerin geleneksel değerlerini, binlerce yıldan bu yana taşıdıkları renkli kültürlerini, kültürleri içindeki barışçıl, insancıl değerleri diğer insanlara aktarma yöntemlerini tüm insanlığa gösterme işlevi üstlenirken; filmdeki doğal görüntülerin, filmin temasını oluşturan geleneklerin çekiciliğini ve değerini arttırdığı bildirildi. Metnin oluşturulmasından kurgu sürecinin sonuna kadar yaklaşık 3 ayda tamamlanan filmin, konusu gereği etnik müziklerle kurgulandığı; filmin İngilizce seslendirmesinde Kürt kültüründeki insancıl ve barışçıl değerlere vurgu yapıldığı dile getirildi. Daha önce yine uluslar arası festivallerde gösterilmek üzere Fransa, İspanya ve Avustralya'ya gönderilen filmin, 2010 yılında düzenlenecek olan Cannes Film Festivali'ne de katılacağı, katılım için başvuru tarihlerinin beklendiği açıklandı.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin uluslar arası alandaki tanıtımını görev olarak üstlenen Prof. Dr. Sedat Cereci, daha önce filmlerini gösterdiği ülkelerde hep takdirle karşılandığını, festivallerin ardından bile kendisine sürekli teşekkür ve davet iletileri geldiğini söylerken; Doğu Anadolu Bölgesi'nin özgün konularının yabancıları her zaman kendisine çektiğini bildirdi. Tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet", geleneksel Van yemeği eşgiliyi konu edinen "Eşgili" ve Van'daki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish" adlı filmlerle uluslar arası festivallere katılan Prof. Dr. Sedat Cereci, çok kısıtlı teknik olanaklarla film çalışmaları yaptığını, ancak Doğu Anadolu'nun tanıtımına ellerinde büyük olanaklar bulunan kurumlardan daha fazla katkıda bulunduğu için gurur duyduğunu belirtti.