PKK'lılar IRAK'lı olacak

Suça karışmış olan PKK'lıların Irak vatandaşlığı alması söz konusu olacak.

PKK'lılar IRAK'lı olacak
Hükümet, PKK’lilerin geri dönüşleri sırasında oluşan rahatsızlık nedeniyle verilen mola sonrasına formül aramaya başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’daki PKK’lilerin gelişinin askıya alındığı yönündeki açıklamasına karşın, sürecin işlemekte olduğu öğrenildi. Bu çerçevede, Türkiye’ye dönüşlerde sorun yaşanmaması için suça karışmış PKK’lilerin silah bırakarak Irak’ta kalması ve Irak vatandaşlığı alması söz konusu olacak.

AÇILIM SÜRECİNDE DAHA FAZLA SIKINTI YAŞANMAMASI İÇİN

PKK’lilerin karşılanması sırasında ortaya çıkan görüntülerin yarattığı rahatsızlığın Avrupa’dan gelişleri erteletmesiyle, açılım sürecinin bundan sonraki adımları tartışma konusu oldu. Başbakan Erdoğan’ın, “Sınırda yaşananlar ciddi rahatsızlık yarattı. Bu konu üzerinde çalışacağız. Süreç devam ediyor” açıklamasından sonra, sürecin bundan sonra nasıl devam edeceği üzerine formül arayışları başladı. Açılım sürecinde bir daha sıkıntı yaşanmaması için şu başlıklar üzerinde değerlendirmeler yapılıyor:

DTP'NİN İKNA EDİLMESİ GEREKİYOR

Toplumdaki tepkinin giderilmesi için, silah bırakma ve eve dönüş süreci PKK’nin propaganda zemini durumuna getirilmeyecek. Bu konuda DTP’nin ikna edilmesi gerekiyor.

DÖNENLER SUÇA KARIŞMAMIŞ OLMALI

PKK’lilerden Türkiye’ye dönüş yapacak olanların hiçbirinin suça karışmış olmaması gerekiyor. Böylece, Kürt açılımı kapsamında eve dönen PKK’lilerin, TCK’nin etkin pişmanlığı da düzenleyen 221. maddesi kapsamında bile yer almaması öngörülüyor. Bunun, terör örgütü militanlarının silah bırakmasını kolaylaştıracağı düşünülüyor.

IRAK VATANDAŞLIĞI

Terör örgütü içinde suça karışmış olanlar ve Türkiye’de haklarında soruşturma ya da kovuşturma yapılmakta olan PKK militanlarının Irak’ta, Irak vatandaşlığı alarak kalmaları sağlanacak. Bu konuda gerek Irak hükümeti gerekse kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimi ile Türkiye arasında bir ön mutabakat bulunuyor.

İŞ OLANAKLARI

Eve dönüş kapsamında Türkiye’ye gelen PKK’lilerin ve ailelerinin yaşam koşularının takip altında tutulması, yakın çevrelerine iş olanaklarının sağlanması öngörülüyor.

SÖZ KONUSU ÜLKELERLE TEMAS BAŞLATILACAK


Örgütün lider kadrosuna ilişkin net bir yaklaşımın belirlenmesi, üçüncü ülkeye gönderilmeleri formülünün uygulanmasına kesin karar verilmesi durumunda, söz konusu ülkeler ile temasların başlatılması hedefleniyor. Ancak örgütün lider kadrosu arasında Türkiye’de veya Irak’ta “Kürt politikası” çerçevesinde siyasal partilerde görev almak isteyen isimler de bulunuyor.