Fındık dikim alanlarına yeni düzenleme

Hükümetin 15 Temmuz 2009 tarihinde açıkladığı ve büyük tartışma oluşturan 'Fındık Stratejisi'nde, 750 rakımın üzerinde yüzde 6 eğimli sahada fındık yetiştirilmeyeceğine ilişkin karar Bakanlar Kurulu kararıyla yenilendi.

Fındık dikim alanlarına yeni düzenleme
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, fındık yetiştirilen 1. ve 2. standart bölgede, hazine ve orman arazisi dışında kalan 750 rakım ve yüzde 6 eğimli arazilerde 'ruhsatlandırılmak' kaydıyla fındık yetiştirilmesine izin verildi. Buna göre Artvin'in Borçka ve Arhavi; Düzce'nun Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Çilimli, Gümüşova, Yığılca ve Kaynaşlı; Giresun'un Merkez, Bulancak, Keşap, Tirebolu, Görele, Eynesil, Espiye, Dereli, Çanakçı, Güce, Doğankent, Yağlıdere ve Piraziz; Kastamonu'nun Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin ve İnebolu; Kocaeli'nin Kandıra, Ordu'nun bütün ilçelerinde; Rize'nin Ardeşen, Fındıklı ve Pazar, Sakarya'nın Kocaeli, Karasu, Akyazı, Hendek, Ferizli ve Karapürçek; Samsun'un Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı; Sinop'un Merkez, Ayancık, Türkeli, Erfelek, Gerze ve Dikmen; Trabzon'un bütün ilçelerinde, Zonguldak'ın Alaplı ve Ereğli, Bartın'ın Merkez, Amasra ve Kurucaşile ve Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde fındık yetiştirilmesine izin verildi.
15 Temmuz'da yayınlanan fındık stratejisi kapsamında 750 rakımın üzerinde olduğu için Ordu'da 66 bin 940, Giresun'da 15 bin 474, Trabzon'da 7 bin 828, Samsun'da 45 bin 574, Sakarya 17 bin 740, Zonguldak'ta bin 966, Düzce'de 17 bin 740 hektar fındık bahçesinin sökülmesi gerekecekti.