Domuz gribine karşı 'nano' teknoloji

Kağıthane Lisesi'ndeki sınıflar, Türkiye'de ilk kez uygulanan nano teknoloji ile domuz gribine karşı dezenfekte edildi. Uygulanan işlem sayesinde 10 güne kadar her türlü virüse karşı etkin koruma sağlanması amaçlanıyor.

Domuz gribi virüsü nedeniyle öğrencilerde oluşan panik havasını ortadan kaldırmayı amaçlayan Kağıthane Lisesi yönetimi, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemle sınıfları dezenfekte etmeye başladı. Özel olarak hazırlanan bir karışımla yapılan işlem sırasında "bacoban" adı verilen süpürge şeklindeki alet kullanılıyor. Koniyum klorit, sodyum prithion, poli kondense koku maddesi ve bir miktar temiz su ile hazırlanan karışım, makineye dökülerek çalıştırılıyor.

Tamamen kapalı alanda uygulanan işlem sırasında, oda da kimse bulundurulmuyor. Püskürtme işlemi ile gözle görülmeyen virüsleri yok ettiği belirtilen karışımın, 10 güne kadar etkili olduğu bildirildi.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamada bulunan Kağıthane Lisesi Müdürü Aytekin Çınar, tek tek sınıfları boşaltarak bu işlemi uyguladıklarını kaydetti. Uygulamayı kimyager Gülay Özdemir ve uygulama sorumlusu Bekir Özen eşliğinde yaptıklarını belirten Çınar, son dönemde sıkça ismi geçen domuz gribine karşı teknolojiyi yakından takip ederek, bu dezenfekte işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi. Çınar, öğrencilerin sağlığını ön planda tuttuklarını ifade ederek, bu yöntemi ilk kez kendilerinin uyguladığını kaydetti.