Çin'de 100 yaşını aşmış 40 bin kişi var

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin aynı zamanda dünyanın en çok 100 yaşını aşmış insanını barındırıyor.

Çin'de 100 yaşını aşmış 40 bin kişi var
1,3 milyar nüfuslu Çin'in ana kesiminde yaşayan 100 yaşını geçmiş kişilerin sayısının 40 bin 592'yi bulduğu bildirildi.

Çinlilerin yaşlılara saygı günü olarak kabul edilen ve geleneksel Çin ay takvimine göre her yıl dokuzuncu ayın dokuzunda kutlanan Chongyang Bayramı bugün kutlanıyor.

Çin Yaşlılık Bilimi Derneği'nin bayram dolayısıyla açıkladığı verilerine göre, Çin'in ana kesiminde yaşayan 100 yaşını geçmiş kişi sayısı 1 Eylül günü itibariyle 40 bin 592'ye ulaştı. 100 yaşını geçmiş kişilerin en çok bulunduğu eyalet düzeyindeki idari birimlerde ilk üç sırayı Hainan eyaleti, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi ve Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi aldı.

Verilerde ayrıca Çin'in 2009'daki en yaşlı 10 kişisinin ortalama ömrünün ise 117,6 olduğu kaydedildi. Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, Çin'de 100 yaşını geçenlerin sayısı her yıl ortalama 2 bin 500 kişi artıyor.

Tarih boyunca yüksek yerlere çıkma, kasımpatı çiçekleri seyretme ve Chongyang keki yeme gibi geleneklerle kutlanan Chongyang Bayramı, 1989 yılında Yaşlılar Bayramı olarak ilan edilmişti.

Pekin'deki Konfüçyus Tapınağı ve Guozijian olarak adlandırılan eski İmparatorluk Okulu Müzesi'nce ortaklaşa düzenlenen etkinliklerde yaşlılara ve öğretmenlere saygı geleneği kapsamında "Büyüklere Saygının Kuralları" adlı tarihi kitaptan bölümler okundu.