Üreticiler hazine arazisi istiyor

Kütahya'nın Simav ilçesinde jeotermal enerji kullanarak seracılık yapan üreticiler, paketleme, tasnif ve soğuk hava deposu yapmak için hazineden arsa talebinde bulundular.

Simavlı seracıların tek çatı altında toplandığı 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Ziya Gündem, bünyesinde bar kot ünitesinin de yer alacağı proje tutarı 1 milyon TL’sini bulan son teknolojik yenilikleri içeren paketleme, tasnif ve soğuk hava deposu inşa edebilmek için Eynal Kaplıcaları Bölgesi'nde kendilerine en az iki, en fazla 5 bin metrekarelik bir hazine arazisine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
Zor şartlar altında gerçekleştirdikleri üretim nedeniyle ellerindeki paranın ancak paketleme, tasnif ve soğuk hava deposu yapmaya yeteceğini ifade eden Gündem, yetkililerden Eynal Bölgesindeki hazineye ait kullanılmayan arazilerden birisinin kendilerine tahsis edilmesini beklediklerini kaydetti. Gündem konuyla ilgili Seraların bulunduğu alanda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Söz konusu tesisi kurmak için önceleri kendilerine tahsis edilen bölgedeki 964 ada 2 parseldeki taşınmazın daha sonra değişik bir amaçla başka bir kuruma tahsis edilmesiyle planlarının bozulduğunu dile getiren Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Ziya Gündem, yetkililerden bu konuda anlayış beklediklerini ve bölgede mevcut bulunan diğer hazine arazilerinden birisinin önceden olduğu gibi kendilerine tekrar tahsis edilmesini beklediklerini kaydetti. Gündem bahsettikleri gibi bir tesise sahip olmadıkları takdirde Simav’da seracılığın tarihe karışacağını ve günde yaklaşık 400 dolayında işçinin çalışarak evine ekmek götürdüğü sektörün ilçede kendiliğinden sona ereceğini bildirdi. Simavlı yetkililerin buna izin vermeyeceğini umduklarını ifade eden Gündem, bünyesinde barkot ünitesinin de yer alacağı tasnif,paketleme ve soğuk hava deposu yapmak için Simavlı seracıların sabırsızlandıklarını kaydetti.
Gündem Eynal Kaplıcaları Bölgesi'nde 250 dekarı bulan jeotermalli seralardan yılda ortalama 4 bin ton civarında domates ve salatalık ağırlıklı çeşitli sera ürünü üreterek hem ilçe hem de ülke ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlayan seracıların bu haklı taleplerine yetkililerin duyarlı davranış sergileyeceklerine inandıklarını ve bekleyiş içerisinde bulunduklarını bildirdi. Gündem ayrıca ilçede jeotermalli seracılığın gelişip kalkınması için çaba sarf eden siyasilerle, bürokratlara teşekkür ettiklerini, dün olduğu gibi bu günde siyasilerle bürokratları bu haklı taleplerinde yanlarında olacaklarına inandığını kaydetti.