Iğdır'ın tarihi ve yapısı tartışıldı

Iğdır'da düzenlenen bir sempozyumda, kentin tarihsel, siyasi, coğrafik, çevreyle ilgili ve ekonomik ve bölgesel önemi tartışıldı.

Iğdır Kültür Sarayı'nda yapılan ,'Iğdır'dan Yeni Dünyaya Birlikte Yaşam' sempozyumu öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, ilk defa düzenlenen bu sempozyumun, yaklaşık bir haftalık kısıtlı bir süre içerisinde yapılan organizasyonla gerçekleştirildiğini söyledi. Güneş "Sağ olsun hocalarımız böyle kısıtlı bir sürede bizleri kıramayıp geldiler. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Iğdır'ın vizyonu, tarihte Iğdır ve Iğdır'ın ekonomisini ilgilendiren serbest bölge ile ilgili konuların gündeme getirilmesi önemlidir" dedi
Sempozyumun moderatörü gazeteci Mahmut Övür ise Iğdır'da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek "Böyle bir sempozyumu çok anlamlı buluyorum. Bu sempozyumda Iğdır'ın birçok sorunları değerlendirilecektir" ifadesinde bulundu.
Daha sonra sempozyumun ilk oturumuna, Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Leyla Neyzi, Çankaya Üniversitesi Öğretim Görevlisi İslam Çankaya, İstanbul Üniversitesi İktisat Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Hakan Güneş konuşmacı olarak katıldılar. Çeşitli ülkelerden örnek vererek 'Sözlü Tarih' konulu sunum yapan Prof. Dr. Leyla Neyzi; "Sizce tarih, hep derslerde bizlere ezberletilen, anlatılan, belgelere dayalı, arkasında yöneticilerin bulunduğu tarih midir? Tarih derslerinde hep sıkılmışız. Çünkü anlatılan tarihin içinde bizler yokuz. Tarih gündelik hayatta içinde yaşadığımız bir çeşitliktir. Bizler tarihin birer aktörüyüz. Her kişi tarihi kendi yaşamıyla anlatıyor. Bunu için anlatılan dinlenmemiş tarihler alternatif tarihidir" şeklinde konuştu. İstanbul Üniversitesi İktisat Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Hakan Güneş Iğdır'dan gelmiş geçmiş uygarlıklardan bahsetti. Aslen Iğdır doğumlu Çankaya Üniversitesi Öğretim Görevlisi İslam Çankaya ise, Iğdır serbest bölgesi kurulması Iğdır'a getireceği ekonomik getirisinden bahsetti.