TOKİ'nin Örencik evleri Meclis gündeminde

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, TOKİ'nin Gölbaşı Örencik konutlarıyla ilgili sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Ünsal, Meclis başkanlığı’na verdiği soru önergesinde “TOKİ tarafından inşa edilen Ankara Gölbaşı Örencik 1. ve 2. Etap konutlarının anahtarlarının 5 Ekim - 2 Kasım tarihleri arasında teslim edildiği belirtildi.

Ünsal, “Teslim tarihi itibariyle iskan alınmadığı, iskan alınmadığı için elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin yaptırılamadığı, doğalgaz bağlantılarının yapılmadığı, planda yer alan alışveriş merkezlerinin çalışmaya başlamadığı, Örencik’i Konya karayoluna bağlayan ana yolun asfaltlama çalışmasına başlanılmadığı, toplu taşım araçlarının hizmet vermeye başlamadığı, okulların açılmasından sonra konut teslimlerinin yapılmasının öğrencilerin eğitimlerini olumsuz etkilediği, Örencik’deki okulun henüz yeni olmasından dolayı öğrenci azlığından birçok sınıfın açılamaması nedeniyle çocuğu olan ailelerin büyük zorluklar yaşadığı gibi birçok noktada şikayetler dile getirilmektedir” dedi.

Konut ödemelerinin anahtar tesliminden hemen sonra başlamasının öngörüldüğünü hatırlatan Ünsal, “Bu durum hem kira hem de konut geri ödemesini karşılayamayacak olan konut sahiplerinin tüm olumsuz koşullara karşın teslim tarihinden hemen sonra konutlarına taşınmasını zorunlu kılmaktadır. Yer yer inşaatların devam ettiği, okul, sağlık ocağı gibi kamu birimleri ile alışveriş merkezlerinin hizmete girmediği, toplu taşım ile ulaşımın sağlanmadığı bir yerleşim biriminde sağlıklı koşullarda yaşam sürdürmenin olanaksızlığı açık bir gerçektir” dedi.

Ünsal şu soruları Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

Örencik projesi, dar gelirlilerin konut sahibi yapılması amacına mı yoksa TOKİ’ye kaynak sağlama amacına mı yönelik olarak gerçekleştirilmiştir?

Etaplar ve ihaleler itibariyle belirtilmek üzere; okul, alışveriş merkezi, sağlık ocağı, camii, bağlantı yolları gibi kamunun üstlenmesi gereken inşaatlar hariç her bir konut tipi için dairelerin TOKİ’ye maliyeti nedir? TOKİ’nin konutları maliyetlerinin üzerinde bedelle, sattığı doğru mudur?

Teslim programının başladığı 5 Ekim 2009 tarihinden önce konutların iskân alınmış mıdır? Eğer alınmadı ise, iskânı alınmayan konutların teslimi hangi mevzuata dayalı olarak yapılmıştır?

Konya Karayolu ile Örenciği bağlayan yolun asfalt çalışması tamamlanmadan konutların teslim edilmesinin gerekçeleri nedir?