Nevşehir'de bir ilk

Nevşehir'de bir okulun yurt binasının çatısı hem bitki yetişecek hem de enerji üretecek biçimde yapıldı. Güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik panel ve yeşil çatı, Türkiye'de bir kamu binasında ilk kez uygulandı.

Nevşehir'de bulunan H.Avni İncekara Fen Lisesi yurt binasında uygulanan sistemle, çevreci özellikler taşıyan yeşil çatı teknolojisiyle çatıda canlı bitkiler yetiştirilirken, 13,5 kw'lık kurulu Güce sahip fotovoltaik güneş panelleriyle elektrik üretilecek.

Nevşehir H.Avni İncekara Fen Lisesi yurt binasını yapan Tamfa Mühendislik'in sahibi Emre Altuncuoğlu, Avrupa'da sıkça görülen yeşil çatılı bina konseptinin; çevre dostu olduğunu söyledi. Sistemin enerji verimli teknolojileri bünyesinde barındırdığına vurgu yapan Altuncuoğlu, binayı 'sürdürülebilir bina' olarak tanımlandığını ifade etti.

Uygulamanın estetik ve ekonomik yönden büyük avantajlar sağladığına dikkat çeken Emre Altuncuoğlu, "Çatıda canlı bitkilerin yetişecek olması, yağmur sularının doğal olarak arıtılmasına ve kullanılmasına ve doğal olarak ısı yalıtımına olanak verirken ekolojik bir ortam oluştu. Ayrıca binada uygulanan yüksek ısı yalıtım sistemleri sayesinde de minimum doğal gaz tüketimi sağlanarak yüksek karbondioksit salınımının önüne geçildi" dedi.

ALTERNATİF ENERJİ TEŞVİK YÖNETMELİĞİ ÇIKMALI

Firma sahibi Emre Altuncuoğlu, alternatif enerji teşvik yasasının çıktığını ancak uygulama için çıkarılması gereken yönetmeliğin henüz yürürlüğe girmediğini belirtti.

İspanya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde güneş panelleri ve rüzgâr güllerinden sağlanan enerjiye devletin büyük teşvik verdiğini dile getiren Emre Altuncuoğlu, "Bu sayede başta sanayi tesisleri ve konutlar olmak üzere binalarda bu teknolojiler kullanılıyor. Türkiye'de enerjide dışa bağımlı bir ülke. Bu durumu göz önüne alan hükümet alternatif enerji kaynaklarını teşvik için kanun çıkardı. Ancak bir türlü yönetmelik çıkmadı. Bunun bir an önce çıkmasını istiyoruz. Özellikle konutlar için alternatif enerji üretimi teşvik edilmeli. Çünkü Türkiye'de enerjinin yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor. Bunun yüzde 10'unun alternatif kaynaklarla karşılanması ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar Dolar civarında katkı sağlar." diye konuştu.