İsrail'den Türkiye'ye sıcak mesajlar

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Türkiye ile İsrail arasında son dönemde yaşanan gelişmelerin geçici olduğuna inandığını belirterek, İsrail'in, Türkiye ile iyi ilişkiler zamanına dönmek istediğini açıkladı.

İsrail'den Türkiye'ye sıcak mesajlar
Başbakan yardımcılığının yanı sıra Kalkınma ve Bölgesel İşbirliği Bakanlığı görevini de yürüten Şalom, bugün Türk gazetecilerin Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerle ilgili soruları üzerine açıklama yaptı.

Şalom sözlerinin başında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisinin çok iyi arkadaşı olduğunu belirterek, Türkiye ile İsrail'in eski iyi niyet ve iyi ilişkiler zamanına dönmeleri gerektiğini, iki ülke arasında pek çok ortak nokta ve çıkar bulunduğunu kaydetti.

Silvan Şalom, iki ülke arasında şu an yaşanan durumun sadece geçici olduğuna ve bunun aşılacağına inanmak istediğini belirtti.

İki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliği, neyin yarattığına ilişkin bir soru üzerine ise Şalom, bunu neyin tetiklediğini bilmediğini, ancak bunun İsrail tarafından gelmediği görüşünü dile getirdi.

Türkiye ile ilişkilerle ilgili olarak, "Eski zamanlara dönmek istiyoruz, demin de dediğim gibi Cumhurbaşkanınız Gül, benim iyi bir arkadaşım ve pek çok İsrailli de Türkiye'ye iyi ve stratejik bir dost olarak bakıyor" diye konuşan Şalom, her yıl binlerce İsraillinin, Türkiye'de bulunmaktan hoşlandıklarını ve Türklerin misafirperverliliğini sevdiklerini için Türkiye'ye turist olarak gittiklerini söyledi.

"Maalesef son birkaç ay cesaret verici olmadı" diye konuşan Şalom, Türkiye'nin stratejik bir karar vermesi gerektiğini, ya ılımlı Müslüman dünyasının üyesi olmaya devam edeceğini ya da daha radikal bir yola gireceğini, ama inancının Türkiye'nin bu ikinci yolu istemediği yönünde olduğunu belirtti.

Şalom, kısa süre içinde iki ülke arasındaki zorlukları yenmede çıkış yollarının bulunacağına inandığını da kaydetti.