Cezayir'e Türk damgası

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Cezayir'in 5 milyar dolarlık ihalesine en güçlü adayın Türkiye olması gerektiğini söyledi.

İhracatçılara “yüzücü” bakandan sonra şimdi de “müzisyen” bakan morali. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, iş görüşmeleri için Cezayir’e getirdiği 150’den fazla ihracatçıya hem piyano resitali hem de 5 milyar dolarlık iş müjdesi verdi.

Türkiye-Cezayir İş Forumu’na katılmak ve çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere kalabalık bir işadamı heyetiyle Cezayir’e giden Bakan Çağlayan, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı’nın, büyükelçiliğin rezidansında onuruna verdiği yemeğe katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Cezayir’e, Kâbe ve Mekke’den sonra dünyanın en büyük üçüncü camisinin yapılacağını söyledi.

Projenin mimarlığının Alman firmalar tarafından hazırlandığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: “Caminin ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Yaklaşık 5 milyar dolarlık, 40 bin kişilik bir cami projesi hazırlanıyor. Türk firmalarımız da bu işe ilgi gösteriyor. Bu işi en iyi yapacak olan Türk firmalarıdır. Bir gayrimüslimin cami yapması ile bir Müslüman’ın cami yapması arasında bana göre dağlar kadar fark var. Yanlış anlaşılmasın ama bunu hissederek yapmak önemli. Şu anda proje ihale aşamasında.Bunu Türk firmalarının en iyi şekilde yapacağını düşünüyoruz. Firmalarımız bir araya gelip bu konuda konsorsiyum oluşturabilir. Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz.”

100 MİLYONLUK BAĞLANTI

Cezayir’in gelecek 5 yılda altyapı ve müteahhitlik sektörüne 200 milyar dolarlık yatırım kararı aldığını hatırlatan Çağlayan, temaslar sırasında da 8 firmanın 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığını bildirdi.