Bu yıl palamut yiyemeyeceğiz

Balık avı sezonu açılalı neredeyse 2 ay oldu ancak geçmiş yılların aksine bu yıl palamut kıyılarımıza uğramadı.

Bu yıl palamut yiyemeyeceğiz
Palamut rekoru beklerken, hamsiyle avunan balıkçılar ise dertli. Faturayı küresel ısınmaya çıkaran ve deniz suyu sıcaklığı nedeniyle palamudun gelmediğinden yakınan balıkçılar, Ekim'den sonra artış beklediklerini söyledi.
Deniz suyu sıcaklığının av sezonunun başlamasıyla birlikte 26 dereceye çıktığını belirten İstanbul Su Ürünleri Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe, “Su ısınınca yıllardır olan göçler değişti. Eylül'de Karadeniz’den Boğaz’a doğru gelmeye başlayan Ege’ye doğru geçen palamut bu yıl sıcakla birlikte Kuzey ve Doğu’ya doğru gitti. Denizciler Gürcistan ve Soçi açıklarında yoğun bir şekilde bulunduğunu belirtiyor. Hamsi bu tarafa palamut Kuzey’e gitti. Bir dengesizlik var. Şu an çinakop yoğun. Aslında çinakop da kasımda başlar. Kafamız karışmaya başladı. Marmara’daki kirlilik ve ters akıntı da etkili olmuş olabilir. Rekor bekliyorduk olmadı belki Romanya üzerinden tekrar gelir” dedi.
Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş de, balık türlerinin avlanmalarında yıldan yıla dalgalanmalar olabileceğini belirterek, “Sıcaklık ve suyun ısınması buna neden olabilir. En büyük etkenlerden biri Boğaz’da yaşanıyor. Deniz trafiği, tüp geçit inşaatı nedeniyle oluşan ses dalgaları da etkili oluyor” dedi. Prof. Düzgüneş, belediyelerin Boğaz’da derin deşarj yapması nedeniyle de deniz suyu kalitesinin düştüğünü kaydetti.

TARİHTE GÖRÜLMEDİ
Palamut avının azalmasına küresel ısınmayı neden gösteren İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Güney ise şunları söyledi: “Deniz suyu sıcaklığı normalden 2-3 derece fazla. Odessa, Romanya ve Bulgaristan’daki derecelere de bakıyoruz. Orada yeni 16 dereceye düştü. Balık buraya doğru yürümeye başladı. 15 gün önce Odessa’dan Burgaz’a kadar 24-25 dereceydi. Tarihte görülmemiş bir şey. Balık da su soğudukça sıcağa doğru hareket ettiğinden dolayı orada kaldı. Palamut yine gelecek sularımıza. Balıkçılığı ekimden sonra görün.” Güney, büyük balıkçıların Karadeniz’e çıkması nedeniyle oluşan av baskısının da palamudu kaçırdığını söyledi.

BİR GÜN AV OLDU
Sarıyerli balıkçı Abdullah Denizer de, aşırı sıcak nedeniyle palamudun gelmediğini düşünüyor. “Denizde palamut vardı. Bir gün avlandık ertesi gün bulamadık o balığı. 2 Eylül’de Boğaz’ın 25 mil açığında ciddi bir av oldu. Palamut var ama bizim sularımızda değil. Karadeniz’de bir yerde” diyen Denizer, asıl balık sezonunun havaların soğumasıyla açılacağını belirtiyor. Su sıcaklığının birçok değişikliğe neden olduğunu anlatan Denizer, “Çinakop bu ayda dibe inmeli o bile yükseklerde. Palamut, Rusya taraflarında kaldı. Önümüzdeki aylarda bu balık olacak” dedi.