Atasagun tanık olarak dinlenecek

Ergenekon savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, dönemin MİT müsteşarı Şenkal Atasagun'un tanık olarak çağrılmasını istedi.

Ergenekon ana davasında savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanık Doğu Perinçek'in açıklamaları ve talepleri doğrultusunda dönemin MİT müsteşarı Şenkal Atasagun'un, yasal şartlar oluşması halinde altında imzası bulunan Ergenekon raporu ve şemasıyla ilgili olarak duruşmaya tanık sıfatıyla çağrılması yönünde görüş bildirdi.

Tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk, Danıştay saldırısının ardından gözaltına alınarak Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ne getirildiğini belirterek, "Burada emniyet yetkilileri bir top A3 bir top da A4 kağıdı getirdiler. Danıştay saldırısını kimin yada kimlerin yapmış olabileceğini, şemalar çizerek değerlendirdik. Bunun terör eylemi olmadığını düşünerek, herhangi bir siyasi parti parmağı olup olmadığını düşündük. Son 3 günde hangi yeni bir dinci terör örgütü tarafından yapılmış olabileceğini şemalar çizerek araştırdık." dedi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, söz alan tutuklu sanık Hayrettin Ertekin'e, "Biraz önce gizli birşeyler söyleyeceğinizi söyleyerek, gizli oturum istediniz. Bu da sanıkların dışarı çıkarılması şeklinde olur. Şimdi herkesi dışarı çıkarayım mı?" diye sordu. Ertekin de, hazır olmadığını, notlarını yanına almadığını, daha sonra bu gizli oturumun yapılıp yapılamayacağını sordu. Şengün de, "Mahkeyle anlaşma olmaz. Açıklama yapacağınız zaman söyleseydiniz. Dava ile ilgili bir konu mu?" dedi. Ertekin de, "Türkiye'nin genel bugünkü konjektüre nasıl geldiğini anlatan, PKK'lıların nasıl elini kolunu sallayarak geldiğini..." dedi. Şengün de, Ergenekon davası ile ilgili yargılama yapıldığını belirterek davayla ilgili şeyler değilse, gizli oturum yapılacak bir durum olmadığını belirtti. Ertekin, "Sınırdan pasaportsuz geçen insanlarla ilgiliydi" diyerek yerine oturdu.

Taleplerin ardından görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de, tutuklu sanık İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, "Ergenekon" şeması ve raporun nasıl ve neye istinaden hazırlanarak Genelkurmay ve Başbakanlığa gönderildiği konusunda, dönemim MİT Müsteşarı Şenkal Atasgun'dan yazılı açıklama yapmasını istediğini hatırlattı. Pekgüzel, Perinçek'in bu yöndeki talebinin kısmen kabul edilerek, Atasagun'un yasal şartlar oluşması durumunda tanık olarak duruşmaya çağrılmasını istedi.

Pekgüzel, tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın çapraz sorgusunda Genelkurmay Başkanı ve Danıştay başkanlarına hakaret ile sanık Osman Yıldırım'ın avukatı Murat Eken'e tehdit ve hakaret ettiği gerekçesiyle Silivri Cumuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Duruşmaya, taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi. (CİHAN)