Akdağ: İstemeyene yapılmayacak

Bakan Recep Akdağ, H1N1'e karşı Türkiye'nin 43 milyon doz aşı siparişi verdiğini bunların da mart ayına kadar peyderpey geleceğini söyledi.

Akdağ: İstemeyene yapılmayacak
Aşı konusunda bir zorlama olmayacağını, aşıları bir sigorta olarak düşündüklerini belirten Bakan Akdağ, aşının ilk etapta sağlık çalışanlarına, hamilelere, ağır hastalığı olanlara, çocuklara öncelikli uygulanacağını dile getirdi. Çocuklara aşı için ailelerden yazılı izin alacaklarını belirten Akdağ, "Bu aşıyı yapmak aslında bir ayrıcalıktır. Türk insanı da bu ayrıcalıktan yararlanacak." dedi.

Bakan Akdağ, kendisinin de aşı olacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Akdağ, gazete ve televizyonların yöneticileri ile İstanbul'da bir araya geldi. Bakan Akdağ bu toplantı öncesi basın mensuplarının domuz gribi ve aşısı ile ilgili sorularını yanıtladı. Önümüzdeki aylarda bütün dünyada yaygın bir biçimde görüleceği düşünülen H1N1 salgını konusunda medya yöneticilerine bilgi veren Bakan Akdağ, "Türkiye'de yayılması mukadder olan H1N1 virüsü halk arasındaki ismiyle domuz gribinin yayılması ile ilgili basınımızdan ortak bir çalışma isteyeceğiz. Bir taraftan vatandaşımıza doğru bir biçimde bu hastalıkla ilgili doğru bilgileri aktarmamız lazım. Bir taraftan da gereksiz bir panik havasının bulunmamasını sağlamak lazım." dedi.

Hastalığın hızlı geliştiğini, bulaşıcılığının fazla ama genellikle hafif seyrettiğini anlatan Bakan Akdağ, "Genellikle hafif seyreden böyle bir hastalığa karşı neden bütün dünya böylesine dikkatli davranma ihtiyacı hissediyor? Neden bütün dünya bu konuda uyarıldı? Bütün ülkeler ellerinden geldiği kadar planlar yaptılar. Neden biz de 2004 yılından bu yana salgın planı yaptık ve bugünlere geldik? Toplumda milyonlarca kişiyi hastalandırabilir, az sayıda da olsa akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı olan kişilerde, küçük çocuklarda, hamilelerde zaman zaman öldürücü olan bir duruma yol açabiliyor. Bunun için dikkatli olmak lazım hem de kişilerin bundan kendisini nasıl koruyabileceğini bilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Bakan Akdağ, "İnsanımız biraz farklı yaşamaya alışması lazım. Nedir bu farklı yaşamak? Ellerimizi mümkün olduğu kadar buluşma ihtimali olan yerlere dokunduğumuz zaman sabunla yıkayacağız. Kendimizi çocuklarımızı koruyacağız. Eğer hastalanmışsak grip olmuşsak başkalarına bulaştırmamak için dikkatli olacağız." dedi.

Bir basın mensubunun Avrupa'da aşının yapılmadığı iddiasına ilişkin sorusu üzerine Bakan Akdağ, "Tabiki bu bilgiler doğru değil. Bir çok Avrupalı ülke neredeyse Avrupa'nın tamamı bu aşıyı temin etme hususunda gerekli hazırlıklarını yaptılar. ABD, asgari 160 milyon kişiyi aşılama konusunda plan yapıyor. ABD'de, İsveç'te ve bazı Avrupa ülkelerinde aşılama başladı. Ama biz henüz başlamadık. Bu aşıyı yapmak aslında bir ayrıcalıktır. Türk insanı da bu ayrıcalıktan yararlanacak. " şeklinde yanıt verdi.

İlk aşılamanın ne zaman olacağına ilişkin soru üzerine ise Bakan Akdağ, "Türkiye'nin bu hususta bilimsel kurulların uygun gördüğü aşı planlamasına göre yeterli miktar aşı almamıza imkan veriyor. 43 milyon doz konusunda sözleşmelerimizi yaptık. Bu aşılar mart ayının sonuna kadar elimize geçecek. Her ay belli miktar gelecek. Her ay geldikçe aşıları yapacağız. Öncelikle sağlık çalışanları, hamileler, ağır hastalığı olanlar, çocuklar olmak üzere aşılama yapılacak. Okullardaki aşılamaları görevlilerimiz yapacak. Diğerleri ise sağlık ocaklarında yapılacak. Sonuçta gönüllü olarak yapılacak kimseye zorla yapılmayacak." şeklinde yanıt verdi.

Bakan Akdağ, domuz gribi görülen okullarda gerek görülmesi halinde tatil kararı verileceğini belirterek basın mensuplarına bir çağrıda bulundu. Akdağ, "Adeta bir maçın skorunu takip eder gibi 'Şu okulda 5 bu okulda 10 kişi çıktı gibi, okul kapıların gidip öğrencilerle velilerle röportaj yapmak topluma yanlış mesajlar olarak dönüyor. Belki de paniği artırıyor. Vatandaşı doğru bilgilendirmemiz gerekiyor. Bu işin sansasyonel tarafını geri plana atmak gerekir." dedi.