10 Terörist teslim oldu

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 9-16 Ekim tarihleri arasında bölücü terör örgütünden kaçan 10 teröristin güvenlik güçlerine teslim olduğunu bildirdi.

Metin Gürak, 9-16 Ekim tarihleri arasında bölücü terör örgütünden kaçan 10 teröristin gelerek güvenlik kuvvetlerine teslim olduğunu belirterek, "Gerekli adli işlemin yapılmasını müteakip 9'u serbest bırakılmış, 1'i ise tutuklanmıştır. Diğer bir şekilde ifade edersek, kamuoyu gözü önünde cereyan eden olayların yanında örgütten kaçarak gelenler olduğu hususu da göz önüne alınmalıdır" dedi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Karargahı'nda gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısında, TSK'yı ilgilendiren konular, terörle mücadele ve arama kurtarma faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin bu yıl ikinci kez fiili olarak katıldığı Bright Star Tatbikatı hakkında özet bilgiler veren Tuğgeneral Gürak, Bright Star-2009 Müşterek Fiili Davet Tatbikatı'nın, 10-25 Ekim 2009 tarihleri arasında, Mısır'ın ev sahipliğinde icra edildiğini söyledi. Tatbikatın; 'Fiili Müşterek Tatbikat', 'Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı (CPX)' ve 'Stratejik Hava İndirme Harekatı' olmak üzere eş zamanlı, üç bölümlü bir faaliyet şeklinde Kahire ve İskenderiye bölgelerinde icra edildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

"Türkiye, fiili tatbikata; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından TCG Salih Reis, TCG Bafra gemileri ve Deniz Harekat Merkezinde görev yapmak üzere bir subay ile Hava Kuvvetleri Komutanlığından üç adet F-16 uçağıyla katılmaktadır.
Stratejik Hava İndirme Harekatına; bir kargo uçağı, bir Özel Kuvvetler Timi ve iki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma Timi ile iştirak edilmektedir. Bu kapsamda, 12 Ekim 2009 günü Stratejik Hava İndirme Atlayışı ve 15 Ekim 2009 günü tatbikata katılan tüm ülkeler tarafından, Dostluk Atlayışı icra edilmiştir. Bilgisayar Destekli Komuta Yeri (CPX) Tatbikat bölümüne ise sekiz karargah personeli ile katılım sağlanmaktadır. Tatbikata; Türkiye ile birlikte Mısır, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Hollanda, Pakistan ve Suudi Arabistan olmak üzere 13 ülke katılmaktadır. Tatbikatın 27 Ekim 2009 günü icra edilecek Kıdemli Liderler Seminerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir amiral ve bir subay katılacaktır."

İNGİLTERE İLE ORTAK TATBİKAT
Tuğgeneral Gürak, Türkiye-İngiltere Ortak Tatbikatı'nın (TUNUK WARRIOR-2009) ise, Türkiye ve İngiltere'nin iştiraki ile 26 Ekim-8 Kasım 2009 tarihleri arasında, İngiltere'deki Salisbury Eğitim Arazisi'nde gerçekleştirileceğini bildirdi. Türkiye-İngiltere Ortak Tatbikatları'nın, iki ülke arasında, 2000 yılından itibaren, her iki yılda bir, sırayla bir ülkenin ev sahipliğinde icra edildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, "Tatbikatın maksadı; iki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasındaki ilişkileri ve birlikte çalışabilirliği geliştirmektir. Tatbikata; Türkiye bir bölük kadar, İngiltere bir tabur kadar kuvvetle katılım sağlayacaktır" diye konuştu.

ANADOLU ŞAHİNİ TATBİKATI VE İDDİALAR...
Planlama çalışmaları Aralık 2008'de başlayan Anadolu Şahini-2009 Tatbikatı hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, şöyle devam etti:
"Tatbikat, fiili intikal, yığınaklanma ve komuta yeri tatbikatı olarak, 3.Kolordu (NRDC-T) Komutanlığı tarafından, 2-20 Kasım 2009 tarihleri arasında, İskenderun ve İstanbul'da icra edilecektir. Daha önce de 2005 yılı Aralık ayında icra edilen bu tatbikatın maksadı; 3.Kolordu Karargahının Kara Unsur Komutanlığı olarak; müşterek harekat bölgesine; kara, deniz ve hava yolunu kullanarak, intikal ve yığınaklanma konseptini test etmek ve Barışı Destekleme Harekatı kapsamında, ilk müdahale harekatı planlama, sevk ve idare etme bilgi ve becerilerini geliştirmektir. Tatbikatta, müttefik ülkelerden katılan (NATO Karargahları) 95'i yabancı, 897'si Türk olmak üzere, toplam 992 personel görev yapacaktır. Tatbikatın seçkin gözlemci günü, 18 Kasım 2009 Çarşamba günü, Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası/İskenderun'da yapılacaktır. Anadolu Şahini Tatbikatı, 2009 yılı planlı tatbikatlarından olup, bazı basın-yayın organlarında yer aldığı gibi, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmeleri ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır."

TERÖRLE MÜCADELE
Tuğgeneral Gürak, 9 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar geçen dönem içerisinde, iç güvenlik olayları kapsamında;
6 uzman çavuşun yaralandığını bildirdi. "Burada bir konuya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum" diyerek, dönem içinde 9-16 Ekim tarihleri arasında bölücü terör örgütünden kaçan 10 teröristin gelerek güvenlik kuvvetlerine teslim olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, "Gerekli adli işlemin yapılmasını müteakip 9'u serbest bırakılmış, 1'i ise tutuklanmıştır. Ayrıca, bu dönem içinde 8 terörist de yakalanmıştır. Diğer bir şekilde ifade edersek, kamuoyu gözü önünde cereyan eden olayların yanında örgütten kaçarak gelenler olduğu hususu da göz önüne alınmalıdır" diye konuştu.
Bölücü terör örgütünün sivil vatandaşlara yönelik eylemlerinde, 1 vatandaşımız yaralandığını belirten Tuğgeneral Gürak, dönem içinde ele geçirilen silah ve mühimmatları ise şöyle sıraladı:

"5 adet EYM (El Yapımı Mayın) bulunarak, etkisiz hale getirilmiş, 1 adet kaleşnikof piyade tüfeği, 2 adet el bombası, 2 adet roketatar ve 4 adet mühimmatı, 1 adet telsiz, 1 adet gece görüş cihazı ve 1 adet dürbün, Patlayıcı madde yapımında kullanılan 10 litre parlayıcı ve yanıcı madde, 1,1 kilogram A4 plastik patlayıcı, 95 kilogram amonyum nitrat olmak üzere çeşitli çap ve cinste mühimmat ile birlikte, bol miktarda yaşam malzemesi."
Tuğgeneral Gürak, ayrıca, 15 Ekim 2009 günü Diyarbakır'ın Kulp İlçesinde, yolda yapılan mayın araması esnasında, mayın arama köpeği tarafından, yolun ortasında, toprağın 5-10 santimetre altına gömülü ve içerisinde amonyum nitrat bulunan 18 kilogramlık yağ tenekesi bulunduğunu belirterek, "Bulunan amonyum nitrat dolu tenekenin PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif İmha) Timi tarafından imha edilmesi neticesinde, 80-90 santimetre derinliğinde, 110-120 santimetre çapında bir çukur oluşmuştur. Bu olayla beraber ele geçirilen amonyum nitrat miktarı 113 kilogram olmuştur" diye konuştu.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, dönem içinde 22 arama kurtarma faaliyeti icra edilmiş bildiren Tuğgeneral Gürak, 171 kişinin sağ olarak kurtarıldığını, 2 kişinin ise ölü olarak bulunduğunu kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, Musul-Telafer'de bir camiye düzenlenen saldırıda yaralananlardan 12 kişi ve önemli rahatsızlıkları bulunan 14 kişi ile bunların 25 refakatçisinin, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir C-130 tipi askeri uçak ile tedavi edilmek maksadıyla, 20 Ekim 2009 tarihinde, Musul'dan Ankara'ya nakledildiğini belirtti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, 17 Ekim 2009 tarihinde, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğine (TEMAD), 25.kuruluş yıldönümü münasebetiyle bir ziyarette bulunduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, "Bu ziyarette; Sayın Genelkurmay Başkanımız, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği üyelerinin 25.kuruluş yıldönümünü kutlamış, emekli astsubaylarla ilgili konular gündeme gelmiş, dernek üyeleri tarafından emekli astsubayların özlük hakları ile ilgili sorunlar dile getirilmiştir" dedi.

Tuğgeneral Gürak, Türkiye ile Suriye arasında daha önce imzalanmış olan Adana Mutabakatı ve Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması kapsamında, Türkiye-Suriye Üst Düzey Askeri Diyalog Toplantısı'nın, 25-29 Ekim 2009 tarihleri arasında, Türkiye'de yapılacağını bildirdi. Tuğgeneral Gürak, daha önce planlanmış olan bu toplantıya, Genelkurmay 2.Başkanı'nın ev sahipliği yapacağını, Suriye Heyeti'nin ise, Suriye Genelkurmay Başkan Yardımcısı başkanlığındaki bir heyet ile bu toplantıya katılacağını kaydetti.