Fiyat sınırının üstünde para ödüyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), Turkcell'in abonelerine kurumun belirlediği azami fiyat sınırlarının üzerinde tarife uyguladığını tespit etti.

BTK, söz konusu uygulamadan dolayı abonelerden fazladan alınan konuşma tutarlarının, iade edilmesine ve şirkete soruşturma açılmasına karar verildiğini bildirdi.
BTK cep operatörlerinin tarifelerinde kullanacağı tavan fiyatları belirliyor ve şirketlerin de bu sınırı aşmaması gerekiyor. Kurum ve şirketler arasındaki bu bilgilere göre tarifeler belirleniyor.

ABONEYLE MAHSUPLAŞACAK
BTK’ya bu konuda gelen şikayet üzerine inceleme başlatan kurul, şikayete konu tarifelerde sınırın aşıldığını saptadı. Bu nedenlede Turkcell’in tüm tarifelerini incelemeye aldı. Bu tarifelerde sınırın aşılıp aşılmadığı tespit edilecek.
BTK, bunun için bir hafta içinde komisyon kuracak. Soruşturma sonucunda ihlalin boyutu, süresi, abonelik türleri, elde edilen haksız kazanç, etkilenen abone sayısı konuları açığa çıkacak.
Böylece fazla alınan tutarın kaç aboneyi etkilediği, hangi süreyle sınırların üstünde tarife uygulandığı ve bunun parasal büyüklüğü belirlenecek. Ardından da iade süreci mahsuplaşma şeklinde uygulamaya konulacak.
Analistler 36 milyonun üzerindeki abone rakamıyla pazarın lider operatörü olan Turkcell’in geri ödeyeceği tutarın milyonlarca lirayı bulabileceğini belirtiyor. Şirketin bazı tarifelerinde abone sayısı 10 milyonu geçerken, bazı tarifelerinde birkaç milyonla sınırlı. Tarife ihlalinin yüksek aboneli tarifelerde gerçekleşmiş olması halinde iade edilecek miktar da artacak.
BTK, operatörlere şirketin cirosunun (8.1 milyar lira) binde 3’ü kadar (24 milyon lira) ceza kesebiliyor. Turkcell’e böyle bir ceza kesilip kesilmeyeceği de araştıma sonucunda belli olacak.

BİR AY İÇİNDE İADE ŞARTI
Söz konusu uygulamadan dolayı abonelerden fazladan alınan konuşma tutarlarının kurul kararının ilgili işletmeciye tebliğinden itibaren en geç 1 ay içerisinde abonelere iade edilmesi gerekiyor. Turkcell, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını, konunun incelendiğini belirtti