Borçlu vatandaşlar uyarıldı

Adıyaman Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet İnan, sağlıkta vatandaşı rahatlatacak önemli bir düzenlemeye imza atıldığını belirterek, bu düzenlemeden faydalanmak isteyen borlu kişilerin 11 Ocak 2010 tarihine kadar tedavi hizmet bedellerinin yüzde 50'sini yatırmaları gerektiğini açıkladı.

Sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin devlet veya üniversite hastanelerine olan borçlarına kısmi af ve indirim getirmişti. Bu konudan haberdar olmayan borçlu vatandaşlara seslenen Başhekim İnan, düzenlemenin 1 Ocak 2009 tarihinden önce kesilen ve ödenmeyen faturaları kapsadığını vurguladı. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin 11 Ocak 2010 tarihine kadar hastane yönetimlerine dilekçe ile başvurmalarını isteyen Başhekim İnan, 100 TL'nin altındaki borçların bir defadan ödenmesi durumunda herhangi bir işleme
tabi tutulmadan borcun silineceğini, 100 TL'nin üzerindeki borçların ise peşin veya taksitle ödenmesi halinde yüzde 50 indirileceğini dile getirdi.
Taksit tutarı ve sayılarının hastane yetkilileri tarafından belirleneceğini kaydeden İnan, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, vatandaşların halen devlet hastanelerine yaklaşık 60 milyon TL borcu bulunduğunu, bunun da 15 milyon lirasını her biri 100 TL'nin altındaki alacakların oluşturduğuna dikkat çekti. Başhekim İnan konuşmasına şöyle devam etti:
"Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsil ve Terkini'ne ilişkin genel yazısı valilik ve defterdarlıklara üç gün önce gönderildi. İki ay önce yürürlüğe giren kanunun uygulama şeklini belirleyen yazıya göre, sosyal güvenlik sağlık yardımından yararlanamayan gerçek kişiler, üniversite hastaneleri (vakıf üniversiteleri hariç) ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarca verilen sağlık hizmetleri karşılığında 1 Ocak 2009 tarihinden önce düzenlenen faturalara ilişkin borçları
yeniden düzenlendi. Buna göre bu tarihten önceki borçlara ilişkin faturaların 11 Ocak 2010 tarihine kadar yüzde 50'sinin peşin veya taksitle ödenmesi halinde kalan tutar, faiz, vekalet ücreti, yargılama veya icra takipleri ile birlikte silinecek" diye konuştu.