Avro zirvede

ABD Merkez Bankası'nın faizleri bir süre daha düşük tutacağı beklentisi doların Avro karşısında zayıflamasına yol açıyor. Parite dün 1.5017 seviyesine kadar çıktı.

Uluslararası piyasada Avro lehine hareket devam ediyor. Avro, Dolar karşısında Ağustos 2008’den beri ilk kez 1.50 seviyesinin üzerine çıktı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını bir süre daha düşük seviyede tutmaya devam edeceği yönündeki beklentiler Dolar'ın değer kaybına neden oluyor.
Önceki gün Brezilya’da sıcak paraya vergi getirilmesi dolara bir miktar değer kazandırmıştı. Bunun etkisiyle yurtiçinde de öğlen saatlerinde Dolar, 1.47 Lira seviyesine dayandı. Ancak, ABD borsalarının artıda açılmasının ardından uluslararası piyasalarda euro’ya gelen alımlarla paritenin 1.5017’ye çıkması, yurtiçinde de Dolar'ın 1.45 Lira'ya gerilemesine neden oldu.
Uzmanlar, paritenin 1.50 seviyelerinde kalması durumunda, 1.52’li seviyelerin test edilebileceğini söyledi. Paritedeki hareketin teknik olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Dolar'ın faizi düşük olduğu için paritede şu anda euro lehine bir hareket yaşanıyor” dedi.

İMKB ZİRVEDEN İNMİYOR
Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King’in büyük bankaları parçalara ayırma çağrısı Avrupa borsalarında yüzde 1’i aşan oranda kayıplara neden oldu. Ancak daha sonra şirketlerden gelen iyi bilançolar piyasalara güven verdi. ABD borsasının yükselişle açılmasıyla piyasalar artıya döndü. Avrupa borsalarındaki primler yüzde 1’e çıktı. İMKB de yurtdışı borsaların etkisiyle yüzde 1’e yakın düşüş yaşarken, daha sonra ABD borsasının etkisiyle yönünü yukarı çevirdi. İMKB endeksi günü yüzde 0.48 yükselişle 51 bin 295 puanla yılın zirvesinden kapandı.
Bu arada, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, 700 milyar dolarlık kurtarma programının özünü oluşturan Sorunlu Varlıkları Kurtarma Planı’nı artık sona erdirebileceklerini ancak yeni toparlanmaya başlayan ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi. 

ARÇELİK YÜZDE 8 PRİM YAPTI 
Dün Arçelik hisselerindeki yüzde 8.62’lik prim dikkat çekti. 5.04 liradan kapanan Arçelik hisseleriyle ilgili uzmanlar, “Bu yükselişte bilanço beklentisi etkili oldu” yorumunda bulundu.