'Madalyamı Cumhurbaşkanı'na iade edeceğim'

Kayseri'de Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eski Başkanı Gazi Mete Kurt, 'Devlet Övünç Madalyası'nı Vali Mevlüt Biliciye iade etmek isterken kısa süreli arbede yaşandı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesi Eski Başkanı Gazi Mete Kurt, bugün bir gurup gazi ve dernek üyesi ile birlikte Kayseri Valilik binası önünde toplandı. 1995 yılında Tunceli'de, PKK'nın yola döşediği mayın sonucu iki ayağını birden diz üstünden kaybettiğini belirten Mete Kurt, devlet tarafından kendisine verilen 'Devlet Övünç Madalyası ve Beratı'nı Kayseri Valililiği aracılığı ile devlete geri iade etmek istedi. Yaklaşık 30 kişilik grup ilk olarak Valilik Binası makam girişi önünde toplanarak, topluca içeri girmek istedi. Kalabalığın hep birlikte içeri giremeyeceğini belirten Emniyet Müdür Yardımcısı Veysel Aydoğan ile gaziler arasında kısa süreli tartışma ve arbede çıktı. Mete Kurt'a kardeşim şeklinde hitap eden Emniyet Müdür Yardımcısı'na tepki gösteren gazi Mete Kurt, " Biz sizin kardeşiniz değiliz. Sizin kardeşleriniz dağdan inenlerdir. Önlerine kırmızı halı serip, bayram havasında karşıladığınız teröristlere yaptığınız muameleyi bizlere yapmıyorsunuz. Bize verdiğiniz değer işte bu. Bu yüzden verdiğiniz madalyaları iade edeceğiz" şeklinde konuştular.
Bu arada Mete Kurt ile birlikte içeri girmeye çalışan Türk Eğitim Sen 2. Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk ile Emniyet Müdür Yardımcısı Veysel Aydoğan arasında sert konuşmalar geçti.
Yaşanan kısa arbedenin ardından Valiliğe Gazi Mete Kurt ve Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk alındı. Valilik Özel Kalem Müdürü Kadir Şimşek'e sorunlarını ve konuyu anlatan Kurt ve Öztürk'e, yakın bir tarihte Vali Bilici ile görüşme sözü verildi.
1994 yılında şehit düşen Yılmaz Uçar'ın babası Mehmet Uçar ise yaşananalara anlam veremediğini ifade ederek," Biz vatan haini olduk. Onlar vatansever oldu. Benim oğlum bu vatan için canını verdi. PKK tezahuratla karşılanıyor. Gelenler zafer kazanmış bir komutan edasıyla geldiler. Pişmanda değiller. Yarında ben teslim edeceğim madalyamı. Onları kırmızı halıyla karşılıyorlar bizim Vali ile görüşmemize müsade etmiyorlar. Bu nasıl adalet. Vatanını savunanlarla, kurşun sıkanları aynı kefeye koyuyorlar. Benim şehidim anasının gözünden zem zem suyu akıyor. Terörist anasının gözyaşından pislik akıyor" diye sitem etti.
Valilik çıkışında gazetecilere bir açıklama yapan Gazi Mete Kurt, 1995 yılında Tunceli'de PKK terör örgütü üyelerinin yola döşediği mayın sonucunda iki ayağını birden kaybettiğini belirterek, "Açılım altında dağdan inen terör örgütü üyeleri, Silopi'de adeta kahramanlar gibi karşılanmış ve savcılar tarafından suçsuzlarmış gibi serbest bırakılmışlardır. Bu durum bizlerin, gazilerinin ve yüce Türk Milleti'nin kanına dokunmuştur. Bizlerin gazi olmasına, şehitlerimizin ise hayatlarını kaybetmelerine sebep olan bu insanlara yapılan muamele yüzünden devletimin bana verdiği 'Devlet Övünç Madalyası' yine devletime Kayseri Valiliği aracılığıyla iade etmek için geldik. Kendisi yerinde olmadığı için şu an teslim edemedik ama en kısa zamanda iade edeceğiz. Bizde demokratik hakkımızı kullanıyoruz" dedi.
Gaziler daha sonra sessizce valilik binası önünden ayrıldı.

İŞTE YAŞANAN ANLAR